SVETI MARTIN NA MURI: Uskoro novo grobno krilo i betonska ograda

Martin Srša pokazao nam je na groblju u Svetom Martinu na Muri gdje će kroz nekoliko mjeseci niknuti novo krilo

Groblje u Svetom Martinu na Muri nalazi se uz glavnu cestu te je skoro pa popunjeno do zadnjeg mjesta, te je prijeko potrebno ići u njegovo proširenje. Za taj projekt zadužen je Martin Srša, zamjenik svetomartinskog načelnika koji nas je uputio u to što će radovi sve obuhvatiti.

-Osim klasičnih grobnih mjesta, planiramo napraviti i zid za urne te mjesta za spomenike koji su utravljeni, za koje se uspostavilo da isto tako postoji potreba. Sve je to već ucrtano, napravit će se staze i uredit sav okoliš uz groblje, naravno- ispričao nam je Martin Srša kada smo zajednički posjetili groblje i na licu mjesta pogledali gdje će se za nekoliko mjeseci odvijati radovi.

Kako saznajemo, na adresu općine pristigle su ukupno tri ponude, a općina je za izvođača radova uzela onu koja je bila najjeftinija. Trenutno s izvođačem radova dogovaraju što će se sve raditi te se usklađuju želje općine i mogućnosti izvođača radova.

Uz novo krilo groblja, planira se napraviti i dodatno parkiralište jer se za time pokazala velika potreba, posebno kada traju sprovodi. Tada, naime, ljudi zbog velikih gužvi nemaju gdje parkirati. Uz parkiralište nalazit će se spremnici za smeće za koje će se, isto tako, izbetonirati postolje kako bi sve bilo uredno.

Betonska ograda zbog krađa

Za uređenje groblja je u proračunu za 2019. godinu predviđeno ukupno 215.000 kuna. Dio tih novaca će se, uz stalne troškove, utrošiti i za dogradnju lijevog krila groblja, ali i za novu ogradu.  U prvoj fazi radova napravit će se ograda u dužini od 200 metara koja će ići uz glavnu cestu, uz cestu koja ide prema Gradiščaku te jedan dio staze uz mrtvačnicu.

– Nije lako održavati živu, zelenu ogradu, tim više jer je riječ o starijim biljkama. S druge strane, to je naprosto nemoguće uz jednog komunalnog redara na cijeloj općini. Živu ogradu treba stalno njegovati, prskati protiv nametnika i oblikovati- naglasio je Srša i dodao da će uz čvrstu ogradu biti puno lakše samo održavanje groblja. Na pitanje kakva će se točno ograda napraviti, Srša nam je odgovorio betonska.

-Ovog tjedna van izlazi poziv i natječaj za izradu ograde na tri adrese, potom moramo odabrati najpovoljnijeg izvođača radova. Uvjet će biti da se do kraja šestog mjeseca napravi nova ograda- pojasnio je Srša i dodao da kroz kasnije faze radova planiraju ograditi cijelo groblje  s vratima koje će se zaključavati.

Kad će imati ogradu, groblje će biti otvoreno od sedam sati ujutro, pa do devet navečer. Naime, kako je primjećeno u posljednjih nekoliko godina pojačane su krađe svijeće i cvijeća na grobljima, pa se ogradom želi upravo to spriječiti. Ograda će biti u visini od metar i pol.

-Time više neće biti moguća šetnja psom kroz groblje, niti vožnja biciklom. Želimo napraviti red na groblju- naglasio je Srša.

Trenutno groblje u Svetom Martinu na Muri ima oko 1200 grobnih mjesta, a njegovim proširenjem dobit će još nekoliko stotina koje će trebati biti dostatno za naredne godine. Nakon 2008. godine kada se uređivala mrtvačnica i prostor ispred nje, ovo će biti prvi veći radovi na svetomartinskom groblju.

Ostavi komentar