Sveti Martin na Muri: “Tužibaba formular” za zlatnu žuticu?

Na aktualnom satu Općinskog vijeća u Svetom Martinu na Muri vijećnici su, između ostalog, pokrenuli pitanje o zlatnoj žutici na području općine i pitali što se radi po tom pitanju, to jest kako bi se ona iskorijenila.

-Već nekoliko sjednica razgovaramo o toj temi. Situacija je ista. Zakonske osnove postoje za rješenje, ali se ništa ne može riješiti, ja to ne razumijem. Gdje je inspekcija?- upitao je vijećnik Mladen Dobranić, a odgovor na to pitanje dao mu je zamjenik načelnika Martin Srša.

-I na kolegiju načelnika bila je pokrenuta rasprava po tom pitanju. Milorad Šubić apelirao je na sve općine na suradnju. Neki koraci su poduzeti, bio je i prijedlog da se napravi jedan anoniman formular koji bi se mogao podići na općini i ispuniti, a potom bi se trebao dostaviti Fitosanitarnoj inspekciji u Varaždinu- istaknuo je Srša i dodao da su razgovarali o anonimnom formularu jer se mještani još uvijek boje prijaviti susjede zbog mogućih međusobnih sukoba.

U nastavku je kazao da imamo samo tri fitosanitarna inspektora za tri županije, što je jako malo. Župan Posavec je, naime, zatražio da se inspekcija pojača službenicima koji obilaze teren.

– Svaki vinograd koji ima zlatnu žuticu trebalo bi prijaviti na općinu. Ja sam za da se napravi jedan takav anonimni formular- napomenuo je Srša i dodao da je Općina Štrigova napravila korak dalje te da je podijelila petstotinjak naredbi u kojoj upozoravaju ljude da čiste svoje terene, no odaziv je za sad dosta loš.

Istaknuo je da neki vlasnici opće ne mare za vinograde, dok drugi žive izvan Hrvatske. U zimi će, napomenuo je, morati preko zborova mještana i Udruge vinogradara i voćara utjecati na taj problem.

Predsjednicu Općinskog vijeća Petru Novinščak zanimalo pak je što se dešava kada se ispostavi kazna i kada vlasnik ne plati prvu, drugu i treću kaznu.

-Komunalno redarstvo prosljeđuje slučaj sucu za prekršaje, obično se tamo dugo čeka i na kraju ta kazna ide u zastaru- napomenula je Vlatka Županec, tajnica općine i voditeljica za financije, proračun i računovodstvo.

Svi su se na kraju složili da, unatoč tome, svi vijećnici trebaju dati mještanima do znanja da oni mogu utjecati na rješenje problema aktualizacijom tog pitanja.

Ostavi komentar