Sveti Benedikt slavljen 25. puta u Dragoslavec Bregu

U nedjelju 12. srpnja u Dragoslavec Bregu je priređeno tradicionalno “proščenje” i upriličeno svečano misno slavlje u čast Sv. Benedikta u istoimenoj zavjetnoj kapelici, koju je 1995. godine dao izgraditi Zvonimir Petković, vlasnik susjedne Vinarije Petković.

Sv. Benedikt je otac zapadnog redovništva, osnivač benediktinskog reda i jedan od najvećih velikana zapadnog redovništva, zapadnoeuropske kršćanske kulture uopće. Njegov životopisac i duhovni sin sveti papa Grgur Veliki o njemu piše ovako:

„Bio jedan čovjek časnoga života po imenu Benedikt, a to znači blagoslovljen i po milosti i po imenu. U sebi je već od mladosti nosio ozbiljnost jednog starca. Prije je dozreo po karakteru nego po godinama, svojoj duši nije pružao nikakve užitke. Boraveći na ovoj zemlji, prezreo je ovaj svijet sa svim njegovim čarima kao ocvao, premda ga je mogao slobodno uživati.“

Svetoj misi je nazočio veliki broj vjernika Dragoslavec Brega i župe Sv. Katarine dj. i mučenice Gornji Mihaljevec. Misu je služio vlč. Ivan Vugrinčić, župni župnik, koji je u vrlo nadahnutoj propovijedi posebno istaknuo kako je Europa napustila nauk sv. Benedikta: “Iz naivnog uvjerenja da čovjek živi samo od bogatstva i da sama, bez Boga, može svakom čovjeku omogućiti slobodu i svakom narodu mir, ušli smo u epohu nevjerojatnih sukoba, terorizma, nemogućih politika i tuđeg uvjeravanja. Europa je ušla u idolopoklonstvo pa se klanja sebi i materijalističkim bogovima i zato pada u neizvjesni ponor razočarenja. ‘Moli i radi’ zauvijek je najbolji model budućega svijeta” , između ostalog rekao je vlč. Vugrinčić.

Svečanom ugođaju posebno je doprinio crkveni zbor župe Sv. Katarine djevice i mučenice pod vodstvom gospođe Danice Gašparec.

Domaćin ovog svečanog događanja već tradicionalno 25. godinu je bio “Vinarija Petković” gdje je vlasnik Zvonimir Petković s obitelji jelom i pićem počastio sve proščenjare koji su bili voljni družiti se.

“Poslušajte propovijed i vidimo se na godinu”, rekao je na rastanku gospodin Petković.

Željko Tomašić

 

Ostavi komentar