Sveta Marija dobila je Malu slobodnu knjižnicu

Slobodna knjižnica u Svetoj Mariji

Uoči Mjeseca hrvatske knjige, Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, u suradnji s Općinom Sveta Marija u četvrtak 14.listopada 2021. otvorila je njihovu prvu Malu slobodnu knjižnicu.

Knjižnica je postavljena u parku pokraj paviljona na Trgu Bana Jelačića u naselju Sveta Marija, a svečanom otvorenju su prisustvovale ravnateljica KIČ Prelog Maja Lesinger, ravnateljica Osnovne škole Sveta Marija Andrea Ermakora, te načelnica Općine Đurđica Slamek, koja je i sama donirala knjige za potrebe projekta.

Ovo je prva takva kućica za knjige u Općini, a osim što je u pitanju projekt kojim se nastoji doprijeti do šire zajednice, posebnost mu je što će se o fondu i kućici brinuti lokalna osnovnoškolka i velika ljubiteljica čitanja, Dora Hunjadi.

Simboličnim odvezivanjem vrpce, njezina čuvarica Dora, otvorila je Malu slobodnu knjižnicu za sve žitelje Općine, te je prisutne oduševila pričom o Djevojci koja je voljela čitati – koju je napisala posebno za ovu priliku.

Osim što se ovom akcijom, knjiga stvarno može približiti mnogim čitateljima, s druge strane radi se i na odgovornosti koju zajednica mora pokazati prema nečemu što redovito mogu koristiti i dijeliti s drugima.

Treba naglasiti da je lokalna zajednica prepoznala važnost poticanja čitanja te odlučila dati svoj doprinos u obilježavanju i promicanju Godine čitanja 2021.

Njezina priča je zapisana i u katalogu kućica istoimene mreže, kao primjer dobre prakse i zanimljive suradnje naizgled nepovezanih sudionika. Ukućici će biti knjiga za svaki uzrast, ali i za ljude različitih čitateljskih interesa.

Ono što je naravno najbolje, mogu se posuditi u bilo koje doba dana i noći, ne treba platiti nikakvu članarinu i ne treba ostaviti svoju knjigu ako to ne želite.

U svemu ovome važno je da se promiče ljubav prema knjizi i čitanju, te osjećaj zajedništva u kvartu ili naselju. Pozivaju se žitelji na slobodno korištenje ali i čuvanje kućice s knjigama.

Upute za uputrebu male slobodne knjižnice, kućice za knjige:

-Uzmi koliko god knjiga želiš

-Ne moraš ih vratiti

-Nadopuni kućicu knjigama, ako želiš

-Čuvaj kućicu i njen sadržaj

-ČITAJ!

Izvor: Knjižnica Prelog

Ostavi komentar