-2.8 C
Čakovec
Srijeda, 8 veljače, 2023

Svestrana Stanka Gjurić, rodom iz Čakovca, niže uspjehe svojim novim filmom Vračarin sin

Najnovije kinematografsko djelo naše Čakovčanke Stanke Gjurić, Vračarin sin, sa Srđanom Bulatom i Ivankom Blažević Kiš u glavnim ulogama, ušao je službenu selekciju prestižnog filmskog festivala Cinemaking International Film Festival u Dhaki, Bangladešu.

Stanka Gjurić rođena je u Čakovcu, a živi i djeluje u Zagrebu dugi niz godina. Tijekom svog života objavila je 20 knjiga te su njena djela prevedena na više jezika. Godine 1988. Američka antologija svjetske ljubavne poezije objavila je njenu ljubavnu poeziju.

Njena zadnja knjiga proze, Istina o sreći, objavljena je 2018. Također, bila je voditeljica emisije Metropolis na HTV-u te je postala počasna savjetnica Svjetske mirovne turneje za djecu.

U svom životnom stvaralaštvu glumila je u nekoliko značajnijih filmova te je u filmskoj industriji također pronašla svoje umjetničko mjesto pod suncem. Uistinu je posebna i značajna multimedijalna hrvatska umjetnica koja ne staje sa svojim radom.

– Budući da ste vrlo svestrana umjetnica i pronalazite se u više književnih formi, kojom ste književnom formom prvo počeli? Što Vas je potaknulo na umjetnička i kasnije cjeloživotna djelovanja? 

– Još kao djevojčica počela sam pisati stihove i to se očito pokazalo kao moja životna vokacija jer i dandanas pišem poeziju, a mnogi kritičari bi rekli kako je i moj prozni opus svojevrsna poezija. Kad je riječ o pisanju, ako je čovjek za to rođen (jer pjesnici se rađaju pjesnicima), onda je to zauvijek, ili možda točnije – dok god si zdrav, mentalno sposoban za takvu aktivnost. Vidjet ćemo, još ima vremena za donošenje konačnih zaključaka; za to je ipak potrebno i osobno iskustvo, a preda mnom je još mnogo vremena. Kad pak je riječ o mojem djelovanju na drugim područjima, to je već stvar afiniteta i odabira. Dakle, imam sklonost prema glumi, a nasreću imala sam priliku biti pozvana da glumim u više filmova.

– Nedavno je izašao Vaš kratkometražni film Vračarin sin. Koliko ste zadovoljni cijelom produkcijom i organizacijom filma?

– Budžet mog filma je, zna se, nula kuna, ili na engleskom: no budget. Uostalom, ja si ga ne mogu ni priuštiti, a s druge pak strane mi predstavlja izazov snimiti film koji će biti prihvaćen, imati smisla, a neće koštati ništa. Naravno da bih mogla tražiti novac za financiranje nekog svog filma, ali sam odlučila da to ne činim, jer se tada ne bih osjećala tako slobodnom, kao što se osjećam sada. Snimam kad želim, kako želim, gdje želim i završavam s filmom kada to želim. Odgovorna sam isključivo prema samoj sebi. Mir koji zbog toga imam je neprocjenjiv.

Izvor fotografija: Stanka Gjurić

Ostatak intervjua pročitajte u 1408. broju Međimurskih novina koje su u prodaji!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

42,000FanoviLajkaj
613SljedbeniciSlijedi
800PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE