13.1 C
Čakovec
Subota, 3 lipnja, 2023

Svečano otvorenje Dana Matice hrvatske u Čakovcu uz izložbu i film

Danas, 23. siječnja s početkom u 19 sati u zgradi Scheier bilo je svečano otvorenje Dana Matice hrvatske u Čakovcu. Uz otvorenje, posjetitelji su mogli proučiti izložbu vezanu uz Dane Matice i pogledati aktualni film o 180 godina Matice hrvatske. 

Na otvorenju nazočni su bili saborski zastupnici Andreja Marić i Dražen Srpak, župan Matija Posavec, gradonačelnica Ljerka Cividini, glavni tajnik Matice hrvatske Mario Dominković, tajnik za ogranke Mihovil Antić, predsjednik Matice hrvatske u Čakovcu Zoran Turk, podpredsjednici Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić i Krunoslav Mikulan te glavna tajnica ogranka Matice u Čakovcu Anita Novak.

Dani Matice hrvatske u Čakovcu traju od 23. siječnja do 26. siječnja uz kvalitetan popratni sadržaj.

Naime, sutra 24. siječnja s početkom u 12 sati u gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu bit će predstavljanje zbornika Vremena kriza u povijesti Međimurja, dok će 25. siječnja u 19 sati u Zgradi Scheier bit predstavljanje knjige odabranih pjesama autora Zvonka Kovača pod nazivom Jučer je bilo sutra.

Na kraju tjedna, dana 26. siječnja u 19 sati u zgradi Scheier bit će rezervirano za glazbenu večer.

Podsjetimo, Matica hrvatska najstarija je moderna hrvatska kulturna ustanova i nakladnička kuća.

Osnovana je 1842. godine u Zagrebu u doba buđenja nacionalne svijesti i konstituiranja moderne Hrvatske nacije sa svrhom promicanja kulturnih, književnih i gospodarskih ideja hrvatskog narodnog preporoda putem knjiga i časopisa tiskanih na književnom jeziku.

Na samom početku, obratio se predsjednik Matice hrvatske u Čakovcu Zoran Turk:

– Smatram da je rad našeg ogranka i suradnja s javnim tijelima pozitivan primjer. Nakon završetka ovog svečanog dijela moći ćete vidjeti na izložbi koliko je naš ogranak dao i nastavlja davati doprinosu kulturi i identiteta Međimurja, ponajprije kroz nakladničku djelatnost, a zatim kroz i sve ostale djelatnosti.

– Davat ćemo sve od sebe da opravdamo to ukazano povjerenje i nastavit ćemo s razvojem kulture Grada Čakovca i cijelog Međimurja i jačanja hrvatskog identiteta Međimurja, jer bez hrvatskog Međimurja nema ni Međimurja, a ova nam turbulentna vremena jasno ukazuju da to ne treba nikad zanemarivati i zaboravljati, zaključio je predsjednik Turk.

Foto: Sven Tomašić

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,592FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE