Svečano otvorenje 48. Majskog muzičkog memorijala

Ovogodišnje otvorenje Majskog muzičkog memorijala ima dodatan značaj zbog obilježavanja i 125. obljetnice rođenja Josipa Štolcera Slavenskog i otvorenje na sam skladateljev rođendan 11.5.. 48. Majski muzički memorijal otvorila je Sonja Tošić Grlač a u koncertnom programu predstavili su nam se:

Eva Šulić-violina

David Vuković-klavir

Nikolina Virgej Pintar-mezzosopran

Hrvatski gudački kvartet

Na programu su izvedene skladbe Joipa Štolcera Slavenskog

Sonata za klavir (Adagio religioso, Allegro pastorale)

Sonata za violinu

Sa Balkana (Pevanje, Zagorski tamburaši, Pevanje, Drmeš iz Međimurja)

2. gudački kvartet “Lirski” (Allegro agitato marcato, Andante cantabile, Quasi presto)

Pjesme moje majke

David Vuković (1996., Čakovec) počeo je učiti klavir u Čakovcu u klasi prof. Daniela Maria Novaka, a obrazovanje je nastavio u klasi prof. Lee Šantek u Varaždinu, gdje je učio i teoriju glazbe te fakultativno orgulje i solo pjevanje. Studij klavira upisao je 2015. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija te je diplomirao 2021. s odličnim ocjenama. Akademsku godinu 2018./19. proveo je na Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien u klasi prof. Doris Adam kao stipendista Erasmus+ programa. Usavršavao se na majstorskim tečajevima s pijanistima kao što su: Srđan Čaldarović, Naum Grubert, Ksenia Kogan, Grigory Gruzman, Eugen Indjic, Nina Patarčec, Milana Chernyavska, Oliver Kern, Vyacheslav Gryaznov i drugi. Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima te Rektorove nagrade i Oskar znanja Agencije za odgoj i obrazovanje. Ostvario je značajne nastupe uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Zagrebačkih solista i Varaždinskog komornog orkestra. Član je klavirskog trija Eusebius, osnovanog 2017. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pod mentorstvom prof. Pavla Zajceva čiji su članovi osim njega Eva Šulić (violina) i  Tonka Javorović (violončelo).

Eva Šulić (1997.) svira violinu od svoje četvrte godine. Njezina prva profesorica bila je Zorica Todorović na Konzervatoriju za glazbu i balet u Mariboru. Već sa devet godina nastavlja učiti na Konzervatoriju J. J. Fux u Grazu u klasi profesora Helfrieda Fistera. Od 2011. do 2015. godine pohađala je pripremni studij violine na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u Beču kod čuvenog profesora Leonida Sorokowa. Kod profesora L. Sorokowa Eva će studirati i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i pod njegovim vodstvom provesti ukupno 9 godina, te još godinu dana potom u Beču, ponovno na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti – ovoga puta kod njegovog sina Antona Sorokowa, koncertmajstora Bečkih simfoničara. Tijekom studija pohađala je umjetničke seminare kod vrhunskih violinističkih pedagoga i virtuoza poput Marine Sorokow, Latice Honda Rosenberg, Stefana Milenkovića, Evgenije Epshtein, Pavela Vernikova, Barnabasa Kelemena, Antona Sorokowa i Kimike Nakazawa. Godine 2017. Eva započinje suradnju s čelisticom Tonkom Javorović i pijanistom Davidom Vukovićem u Triju Eusebius, pod mentorstvom Pavla Zajceva. Trio je 2019. osvojio međunarodno natjecanje Ferdo Livadić, te natjecanje Boris Papandopulo u kategoriji standardnih komornih sastava. Zajedno su nastupili na uglednim festivalima poput Osorskih glazbenih večeri i Dubrovačkih ljetnih igara. Kao solistica Eva je nastupala sa Zagrebačkom filharmonijom, sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Varaždinskim komornim orkestrom, komornim orkestrom Teatra Verdi, simfonijskim orkestrom RTV Slovenija, Komornim orkestrom All star Ljubljana, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i simfonijskim orkestrom Festivala Maribor. Mlađa sestra violočeliste Luke Šulića.

Sudjelovala je na brojnim glazbenim natjecanjima. Višestruka je dobitnica prvih nagrada na slovenskim državnim natjecanjima TEMSIG, 2006. i 2009. osvojila je apsolutnu prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Ars nova u Trstu, a 2013. primila je zlatnu plaketu na međunarodnom natjecanju Giuseppe Tartini u Piranu. U Beču je 2016. pobijedila na Stefanie Hohl natjecanju. U 2021. osvojila je prvu nagradu na natjecanju Papandopulo, te nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe Borisa Papandopula. Dobitnica je prestižne nagrade Stjepan Šulek za najbolju izvedbu skladbe za violinu, koju joj je Fond Stjepana Šuleka dodijelio u 2021. godini.

Nikolina Virgej Pintar – mezzosopran, rođena je u Čakovcu. Srednju glazbenu školu završila je u Varaždinu, smjer solo-pjevanje u klasi prof. Darije Hreljanović. Godine 2000. upisuje studij solo pjevanja u klasi o.univ.prof. Agathe Kania Knobloch na Akademiji za glazbu i glumu u Grazu. Paralelno upisuje pedagoški odjel solo-pjevanja sa težištem na vođenje zborova i ansambala. Oba odjela završava 2007. s odličnim uspjehom. Nakon toga upisuje magisterij solo-pjevanja s naglaskom na glazbeno-scenski izričaj. U produkciji Akademije za glazbu i glumu u Grazu ostvarila je uloge Dorothee u Donizettijevoj „Viva la Mama“, Badesse i Suore infermiere u Puccinijevoj „Suor Angelica“ te ulogu Magdalene u Kienzelovom „Evangeliman“. Magistrirala je s odličnim uspjehom u ožujku 2011. godine.

Uz brojne nastupe u domovini, zabilježila je i nastupe u inozemstvu (Grazu, Zuerichu, Solunu, Ateni, Parizu, New Yorku…) te je polazila majstorske tečajeve pjevanja kod Lisbeth Brittain- Carter (SAD) i Silvia Bartoli (Italia). Na koncertnim nastupima surađivala je s Varaždinskim komornim orkestrom, Hrvatskom komornim orkestrom i Puhačkim orkestrom HV. Od 2015. članica je i solistica zbora HRT-a i ansambla „Projekt Lazarus“.

Hrvatski gudački kvartet

Dunja Bontek, violina
Alina Gubaidulina, violina
Aleksandar Jakopanec, viola
Zita Draušnik, violončelo

Hrvatski gudački kvartet od osnivanja 2012. nastupio je u svim važnijim koncertnim prostorima u domovini i na većini državnih i lokalnih festivala i manifestacija. Treba izdvojiti nastupe u Hrvatskom glazbenom zavodu, MAG festivalu u Splitu, Donatovim glazbenim večerima u Zadru, Dubrovnik u pozno ljeto, 33. zagrebačke ljetne večeri sa pijanistom Aljošom Jurinićem. Godine 2013. usavršavali su se na međunarodnom komornom majstorskom tečaju u Weikersheimu, Njemačka, pod vodstvom kvarteta Vogler i Gerharda Schulza iz Alban Berg kvarteta. Kvartet 2014. godine osvaja nagradu 47. Tribine Darko Lukić te time privlači pozornost šire publike i kritike. Inače širokog repertoara, Hrvatski gudački kvartet posebnu pozornost pridaje hrvatskoj glazbi, baveći se tako i istraživačkim radom držeći fokus na skladateljskim velikanima hrvatske povijesti. Tražen su ansambl i za suvremenu glazbu te redovito nastupaju na Zagrebačkom biennalu i Glazbenoj tribini u Opatiji.

Galeriju pogledajte ovdje (48.MMM)

Foto: Mario Golenko

Ostavi komentar