26.1 C
Čakovec
Petak, 1 rujna, 2023

Svečano obilježena 456. obljetnica Sigetske bitke

Danas je veliki povijesni dan kako za Međimurje, tako i za cijelu Hrvatsku. Svečano je obilježena 456. obljetnica Sigetske bitke, junačke pogibije našeg velikana i domobrana Nikole Šubića Zrinskog.

Svečana ceremonija započela je polaganjem vijenca i svijeća kod spomenika Nikole Šubiće Zrinskog u Čakovcu, a ostatak ceremonije odvio se na prostoru Mauzoleja obitelji Zrinski u Šenkovcu.

– Ponosni smo što se ovaj kulturni spomenik nalazi u našoj općini. Za nas to znači najveće bogatstvo kulturne baštine, poznata i utjecajna obitelj Zrinski koja je obilježila kako našu županiju, tako i cijelu Republiku Hrvatsku, istaknuo je načelnik općine Šenkovec, Robert Meglić.

Od prisutnih su bili  predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zoran Turk, župan Matija Posavec, gradonačelnica Ljerka Cividini, načelnik općine Šenkovec Robert Meglić, gradonačelnik Sigeta Peter Vass, saborski zastupnik Ljubomir Kolarek i drugi.

– Nakon što je 1546. postao gospodar Međimurja, Nikola Šubić Zrinski je na ovom mjestu odlučio godine 1559. sagraditi grobnicu vlastite obitelji. Ovdje su pokapani slavni velikani i vojskovođe, ljudi od značaja ne samo za Hrvatsku već i za cijelu kršćansku Europu, spomenuo je Zoran Turk,  predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.

Svečani govor je imao i naš župan Matija Posavec.

– Ajmo pogledati malo širu sliku. Negdje ovih dana prije točno 320 godina, 1702. godine, tadašnji provincijal Maksimilijan Klarić položio je kamen temeljac za izgradnju novog franjevačkog samostana u Čakovcu. Zašto je to važno? Jer je praunuk tog sigetskog junaka pozvao franjevce da dođu u Čakovec. Oni stoljećima zapravo prenose i slavu i vjeru u naše krajeve, rekao je župan Matija Posavec.

Foto: Sven Tomašić

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE