Svečano obilježavanje 31. obljetnice oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja

U organizaciji Međimurske županije, županijske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske i Grada Čakovca u subotu je u Čakovcu obilježena 31. obljetnica Dana oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata, a nastavljeno je svečanom akademijom u čakovečkom Centru za kulturu.

Zajednički vijenac položili su izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, Načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske Tihomir Kundid, izaslanik prdsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić, župan Međimurske županije Matija Posavec i zamjenik župana Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina sa zamjenicima Ivicom Baksom i Mariom Medvedom, gradonačelnca Grada Čakovca Ljerka Cividini, izaslanik predsjednika vlade RH, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predstavnici Policijske uprave Međimurske s načelnikom Ivanom Sokačem, Izaslanik ministra hrvatskih branitelja – bojnik Darko Rukavina, Izaslanik ministra obrane RH – gospodin Vlado Hranjec, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Čakovec,   predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – Podružnice Međimurske županije na čelu sa Stjepanom Horvatom, članovi Kriznog štaba Općine Čakovec na čelu s predsjednikom Antonom Jurincem, zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u oslobođenju Međimurja, ratni zapovjednici Međimurskih postrojbi Hrvatske vojske, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, predstavnici institucija i političkih stranaka, a molitvu za poginule i nestale branitelje uputio je gvardijan Župe sv. Nikole biskupa fra Josip Grubišić.

Središnji događaj obilježavanja bila je svečana akademija održana u Centru za kulturu Čakovec.

Na veliki doprinos Međimurja u Domovinskom ratu govorio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Vojarna u Čakovcu 17. rujna 1991. prvi je oslobođeni vojni objekt u Hrvatskoj. Večer prije oslobođene su karaule u Donjoj Dubravi, Kotoribi, a dan kasnije i u Goričanu, gdje je tada bio granični prijelaz, podsjetio je Posavec i dodao kako nije bilo Međimurca koji tijekom Domovinskog rata nije bio na nekom ratištu.

U prvoj oslobođenoj vojarni “oslobođena” je i velika količina oružja kojom se moglo naoružati 3.200 pripadnika tadašnje teritorijalne obrane.

„Slavimo i poštujemo taj 17. rujna, ali slavimo i poštujemo i 22. rujna kada je nastala i 34. inženjerijska bojna. Obilježavamo i 11. rujna kada je zasebna postrojba Policijske uprave varaždinske, gdje su bili i međimurski policajci, otišla braniti Vukovar. Doprinos Međimurja u Domovinskom ratu je velik i treba to isticati”, naglasio je Posavec.

Kronologiju ratnih zbivanja 1991. godine iznio je predsjednik Kriznog štaba Općine Čakovec 1991. Anton Jurinec te je podsjetio da su međimurski branitelji zajedno sa cijelim hrvatskim narodom stvorili i obranili samostalnu državu Hrvatsku.

– Nakon osvajanja svih vojnih objekata na području Međimurja, postali smo prvi oslobođeni teritorij u Hrvatskoj koji smo sami oslobodili, bez ičije pomoći. Hrvatska se počela oslobađati upravo iz Međimurja, no međimurski branitelji nakon tih akcija nisu stali, već su pohitali u pomoć hrvatskom narodu pri oslobađanju ostalih hrvatskih teritorija.

Stjepan Horvat, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz podružnice Međimurske županije, naglasio je kako današnji dan 1991. treba bili zapisan zlatnim slovima..

“Naši su Međimurci branili Hrvatsku i u svakom kutku naše domovine se mogao čuti naš međimurski kaj. Nažalost, svaki rat i svaka nesreća odnosi i žrtve. Tako je 78 međimurskih branitelja položilo svoje živote u temelje lijepe naše, a na kojima se stvarala demokratska i slobodna država Hrvatska”, kazao je Horvat.

– Međimurje smo obranili sami, bez ičije pomoći, rekao je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – Podružnice Međimurske županije Stjepan Horvat.

Okupljenim braniteljima su se obratili i izaslanici Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak koji su također naveli značaj branitelja i njihov doprinos.

Gradonačelnica je u svom emotivnom govoru se vrlo lijepo obratila i zahvalila braniteljima na njihovoj žrtvi i trudu koji su ugradili u nastajanje suverene države.

Svečanost su prigodnim pjesmama upotpunile članice Ženskog vokalnog sastava Pučpuljike, a nakon akademije program je nastavljen druženjem branitelja.

Galeriju pogledajte ovdje (oslobođenje)

Foto: Mario Golenko

Ostavi komentar