Sutra se obilježava Svjetski i nacionalni dan zaštite na radu

građevinari

Priznajući veliki izazov s kojim se vlade, poslodavci, radnici i čitavo društvo širom svijeta suočavaju s borbom protiv pandemije COVID-19, ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana zaštite na radu bit će posvećeno zaustavljanju pandemije.

Prema preporuci Međunarodne organizacije rada obilježavanje Svjetskog dana zaštite na radu usredotočit će se na rješavanje izbijanja zaraznih bolesti na mjestima rada, posebice na pandemiju koronavirusa COVID-19.

Zabrinutost raste zbog stalnog porasta infekcija COVID-19 u nekim dijelovima svijeta i sposobnosti održavanja opadajućih stopa u drugim. Vlade, poslodavci, radnici i njihove organizacije suočavaju se s ogromnim izazovima dok se pokušavaju boriti protiv pandemije COVID-19 i zaštitom zdravlja radnika.

Prema preporuci Međunarodne organizacije rada ovogodišnjim obilježavanjem Svjetskog dana zaštite zdravlja i sigurnosti na radu svi dionici sustava sigurnosti usredotočit će se na rješavanje izbijanja zaraznih bolesti na radnom mjestu, s posebnom pažnjom na pandemiju COVID-19.

Cilj je potaknuti nacionalni tripartitni dijalog o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu. Međunarodna organizacija rada koristi ovaj dan da podigne svijest o usvajanju primjera dobre prakse na radnim mjestima i ulozi koju imaju službe za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.

Socijalni dijalog u vrijeme pandemije COVID-19

Učinkovit socijalni dijalog na svim razinama je neophodan za održivo djelovanje koje štiti fizičko i mentalno zdravlje svih radnika i ublažava ekonomske utjecaje na radno pravni status radnika. Kao odgovor na krizu, vlade bi trebale, uz savjetovanje s reprezentativnim udrugama poslodavaca i radnika, promicati socijalni dijalog u donošenju mjera na suzbijanju pandemije i što bržem, ali razumnom roku, otklanjanju zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije.

Odgovorno ponašanje u vrijeme pandemije COVID-19

Pojava epidemije koronavirusa izazvala je niz promjena u svakodnevnom poslovnom i privatnom životu te općenito u zajednici koja nas okružuje. Mjere koje se poduzimaju u cilju sprječavanja širenja zaraze narušavaju uobičajenu rutinu, ograničavaju određene aktivnosti te općenito negativno utječu na kvalitetu života, što dodatno doprinosi pojavi psihičkog stresa. Stoga je neminovna prilagodba novim okolnostima zbog kojih je potrebno uložiti dodatne napore za sigurnost i zaštitu zdravlja kako na poslovnom tako i na privatnom planu. Nalazimo se u vremenu koje od svih nas zahtijeva maksimalnu profesionalnost, strpljivost i sposobnost brze prilagodbe, a to sve podrazumijeva naše odgovorno ponašanje!

Ostavi komentar