SUPERDJED August Košak (97) iz Vukanovca obračunao se s dva lopova!

August Košak (97) zvani Gustek (desno) sa svojim bratom Stjepanom (96) i njegovom suprugom Rozalijom (87)

Imam 97 godina, ali baš nedavno sam se obračunao s dva lopova. Vidio sam ih kako ulaze kroz prozor. Zatrčao sam se za njima, povikao, a oni su potom pobjegli, rekao nam je August Košak, ispričao je za 24 sata. 

U općini Gornji Mihaljevec u Međimurju ima podosta dugovječnih stanovnika, a jedan od njih je i August (97) iz Vukanovca, koji izgleda kao da nema ni 70, a duhom, intelektom, brzinom i spretnošću podsjeća na tridesetogodišnjake.

Nedavno je na svečanoj sjednici Općine Gornji Mihaljevec primio zahvalnicu  kao najstariji muški mještanin općine. Rođen je 1923. godine u Tupkovcu. Odmalena je bio naučen na težak rad, a nekoliko je godina morao odslužiti kod drugih obitelji, kao što je to nekada bio običaj.

Nakon služenja vojnog roka, oženio se za svoju Mariju s kojom je osnovao obitelj. U braku su rođene dvije kćerke. Cijeli svoj život je marljivo radio i vodio brigu oko svog imanja. Svojom urednošću i pedantnošću služi kao pravi primjer svakom Međimurcu.

Donedavno je još imao krave i bikove, a i danas ga se može vidjeti kako vozi svoj Tomo Vinković bistra uma. Gustek je pravi primjer poštenog i marljivog mještanina.

Kao dijete prošao je težak život i mnoge nevolje, što je učvrstilo njegovo tijelo i duh te ga dovelo do ovako duboke starosti.

– U osnovnu školu sam krenuo sa sedam godina te sam završio četiri razreda. Do prije polaska u školu sva moja braća, sestra i ja nosili smo haljine na golo tijelo. Nije bilo novca za nešto drugo. Meso smo jeli samo nedjeljom. Tek kad sam krenuo u školu, dobio sam prve kratke hlače. Često sam hodao i bos. Nakon završetka četvrtog razreda, s nekih 10 godina i par mjeseci, išao sam u službu. Čuvao sam krave na ispaši jednom čovjeku u obližnjem Dragoslavec Bregu. S 18 godina krenuo sam u Njemačku za poslom. Tamo sam ostao godinu i pol, a tada su me povukli doma Mađari radi vojske. No nisam htio ići, pa sam se sakrivao po tuđim stajama. Tri puta su me uhvatili, a ja sam im tri puta pobjegao. Ne vjerujem da bih preživio rat. Kasnije sam išao u Titovu vojsku, koju sam služio u Zagrebu i Zadru punih 30 mjeseci – ispričao je za 24 sata svoju životnu August, koji se po povratku iz vojske oženio.

 

Ostavi komentar