13.9 C
Čakovec
Utorak, 5 rujna, 2023

Stvorili smo svoju državu, ali ne znači da smo izašli iz mentalnog sklopa stare ekonomije

To što smo stvorili svoju državu, ne znači da smo izašli iz mentalnog sklopa stare ekonomije. Stvoriti svoju državu nije dovoljno, puno je važnije znati njome upravljati, a posebno stvoriti zdravu ekonomiju.

Ni sredstva za nerazvijene u bivšoj državi nisu smanjila jaz između razvijenih i nerazvijenih, Slovenije i Hrvatske i ondašnjeg Kosova kao sinonima za nerazvijene, tako ni sada priljev sredstva iz EU-a sam po sebi neće smanjiti jaz između razvijene Njemačke i Danske i nerazvijene Hrvatske. Samo će naše škole i ustanove dobiti ljepše i toplije zgrade, ulice će biti uređenije, tlo i vode zaštićeniji od zagađenja zbog gradnje kolosalnih sustava kanalizacije.

Moćne i relevantne zemlje su prije svega gospodarski snažne i njihova snaga i važnost proizlaze iz njihove gospodarske moći. Stanje na tržištu radne snage indikator je stanja u gospodarstvu, govori o njegovu zdravlju. Ništa nije od jučer, od prije četiri godine, mandata ove ili one vlasti. Za gospodarski razvoj potreban je određen kontinuitet i kao za uspjeh preko noći, potrebno je barem dvadesetak godina. Ako govorimo o stanju u gospodarstvu, tada gledano s aspekta tržišta rada, onda možemo govoriti i velikoj neravnoteži koja nas prati iz velike nezaposlenosti u drugu krajnost, nedostatak radnika.

Slikovito, od stanja kada se u Međimurju broj nezaposlenih na burzi opasno približavao broju od 10.000 nezaposlenih do sadašnjeg stanja kad je pao na oko dvije tisuće, a na burzi su ostali, što se politički korektno zove, teško zapošljive kategorije, s deficitom obrazovanja, vještina i znanja koje je vrijeme pregazilo, zdravstveni razlozi ili isluženost.

Velika neravnoteža na tržištu rada bila je u jednom vremenu na strani poslodavaca, sažeto u poslovici: V jen grm vrtinem, tri radnika izlete van, a kasnije, kad je klatno prevagnulo na drugu stranu: Iz jednog grma tri poslodavca izlete van. Nijedna strana te klackalice ne treba likovati jer ni jedno ni drugo nije zdravo, a korijeni nezdrave ekonomije zakopani su duboko u prošlosti.

Više o toj temi pročitajte u novom broju Međimurskih novina koje su u prodaji od petka 9. lipnja.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE