Studentski centar Varaždin: Nudimo usluge student-servisa, prehrane i smještaja

Dražen Bujanić

Studentski centar Varaždin, podružnica Čakovec brine o privremenom i povremenom zapošljavaju svojih članova, a novim studentima skreće pozornost na mogućnost rada posredstvom student-servisa.

– Tijekom ove godine imali smo oko 1900 članova s područja Međimurske županije, od toga je njih 1368 redovnih, a ostali su izvanredni studenti i ovogodišnji maturanti. Novost je što  redovni i izvanredni studenti imaju jednaka prava s time da izvanredni moraju zadovoljavati uvjete da nisu u radnom odnosu, ne smiju imati obrt, OPG ili obavljati slobodno zanimanje te moraju biti zdravstveno osigurani, objašnjava nam Dražen Bujanić, pomoćnik predstojnika podružnice Čakovec Studentskog centra Varaždin.

Student-servis

Ukupna davanja na neto-zaradu studenata iznose 18 %, a plaćanje se vrši temeljem ispostavljenog R1 računa.

Student-servis nalazi se na adresi Ulica Dr. Ante Starčevića 55 u Čakovcu, a sve informacije u vezi s mogućnošću angažiranja studenata mogu se dobiti i telefonski na broj 091/310-6322 ili upitom na e-mail [email protected]

Student-servis Sc-a Varaždin surađuje s preko 15.000 poslodavaca iz cijele Hrvatske. Studenti mogu birati  od  jednostavnijih poslova deklariranja i pakiranja robe do složenijih poslova poput rada na blagajnama u trgovačkim centrima, konobarenja pa do poslova u kojima se traže određena specijalistička znanja u ICT sektoru, strojarstvu, elektrotehnici…

– Imamo jako velik broj slučajeva kada studenti po završetku studija ostanu raditi u tvrtkama u kojima su radili kao studenti. Našli su posao preko našeg oglasa i na kraju su dobili ponudu da ostanu nakon fakulteta raditi u tim poduzećima, dodaje u nastavku.

Rad posredstvom studnet-servisa omogućen je i studentima koji studiraju u inozemstvu. Kako bismo olakšali studentima podizanje ugovora, omogućeno je da si studenti sami online, od kuće izdaju i isprintaju ugovore putem web-servisa kojem se pristupa AAI certifikatom. Također, na isti način mogu pratiti stanje svojih ugovora, isplata i ukupne zarade tijekom godine.

Od 1. siječnja 2020. iznos neoporezivog primitka iznosi 63.000 kune (za 2019. godinu ovaj iznos je bio 60.600 kn). Poslodavci koji traže studente za povremeno ili privremeno zapošljavanje svoje oglase mogu besplatno objaviti putem kanala student-servisa (web-servis, facebook, oglasne ploče). Minimalni uvjet koji pri tome moraju osigurati jest rad od najmanje 4 sata.

Ponuda prehrane u studentskim restoranima

S ciljem da se studentima koji studiraju Čakovcu omoguće što bolji uvjeti života za vrijeme studiranja, Studentski centar Varaždin ponovno je otvorio  svoje studentske restorane na oba čakovečka visoka učilišta. Studenti u Međimurju mogu hranu konzumirati u studentskom bistrou Čakovec (Učiteljski fakultet) te u Studentskom restoranu MEV.

– Ujutro se mogu kupiti sendviči, klipići, pogačice, jogurti i sokovi. Svaki dan od 10 sati u ponudi su tri menija. Svaki meni sadržava juhu, glavno jelo, prilog, salatu i desert. Od toga je jedan vegetarijanski meni. Svakodnevna ponudu jela može se pratiti na našoj web-stranici, objašnjava Dražen Bujanić.

U sklopu restorana na MEV-u u ponudi su i dodatna jela. Tako se ujutro za doručak poslužuju omleti, bureki, itd. U ponudi restorana MEV tijekom cijelog dana su i dodatna à la carte jela  kao što su ćevapi, lignje, pizze, bečki odrezak, cordon bleu, naravni odrezak s prilozima pommes frites, meksička mješavina i ostalo.

Cijena menija za redovite studente je 6,50 kuna. Restorani su otvoreni i za vanjske korisnike koji za razliku od studenata, čije su cijene subvencionirane, plaćaju punu cijenu obroka od tridesetak kuna.

Uz usluge prehrane u restoranima na telefonski broj 098/446-435 mogu se ugovoriti i sve popularnije usluge cateringa.

Studentski centar svake godine početkom akademske godine raspisuje i javni poziv za financiranje studentskih aktivnosti. Potpore su predviđene za financiranje kulturnih, sportskih, znanstvenih i edukacijskih aktivnosti koje provode studenti i studentske organizacije te su isključivo namijenjene studentima. Rok za podnošenje prijava temeljem poziva za financiranje studentskih aktivnosti/projekata je 31. ožujka 2020. godine za  aktivnosti/projekte  čije  je vrijeme realizacije od 1. siječnja do 31. listopada te do 31. listopada 2020. godine za aktivnosti/projekte čije je vrijeme realizacije od 1. studenoga do 31. ožujka.

Subvencije za smještaj studenata 

Studentima podstanarima u Međimurskoj županiji omogućeno je da se prijave na natječaj za dodjelu prava na subvencionirano stanovanje za studente podstanare, a koja trenutno iznosi 200 kuna mjesečno. Natječaj se raspisuje svake godine u lipnju zajedno s natječajem za smještaj studenata u Studentski dom u Varaždinu. S ciljem približavanja ponude stanova studentima privatnim stanodavcima putem stranica Studentskog centra omogućeno je  besplatno objavljivanje oglasa za slobodne smještajne kapacitete.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar