ŠTRIGOVA: Priprema se još jedna mjera za stambeno zbrinjavanje mladih u općini

bebe
Ilustracija: Lokalna samouprava poticajima nastoji zadržati mlade u općini

Kako bi se osigurali uvjeti za ostanak građana u Međimurju te povratak osoba koje su otišle u inozemstvo, dodatne demografske mjere počele su provoditi i mnoge općine i gradovi u Međimurju.

S ciljem ostanka mladih, u Općini Štrigova daju poticaje za uređenje nekretnina. Mještanima koji su tijekom tekuće kalendarske godine kupili ili naslijedili nekretninu na području općine koju namjeravaju urediti za stanovanje dodijelit će poticaj od 30.000 kuna. Odobrena sredstva mogu se iskoristiti samo jedanput, a uplatit će se na račun korisnika poticaja. 

Isto tako, Općina će korisnicima koji su tijekom kalendarske godine kupili ili naslijedili nekretninu na području općine, na kojoj nikad nije bio stambeni objekt, a na toj istoj nekretnini, odnosno parceli namjeravaju izgraditi novi stambeni objekt, dodijelit će poticaj u iznosu od 20.000 kuna. Nisu zakinuti ni oni koji su kupili stan. Svima onima koji su tijekom tekuće kalendarske godine kupili stan u 1/1 dijelu čestice dodijelit će poticaj u iznosu od 15.000 kuna. 

Natječaj za dodjelu sredstava bit će otvoren do kraja studenog 2019. godine, odnosno do iskorištenja osiguranih sredstava u općinskom proračunu. Za 2019. godinu u proračunu je za tu mjeru planirano 300.000 kuna.

Do sad smo zaprimili ukupno šest zahtjeva za subvenciju. Natječaj je otvoren do kraja studenog, znači još uvijek primamo zahtjeve, kazala nam je općinska tajnica Mirjana Gregur Sever

Osim toga, za sljedeću godinu u općini pripremaju još jednu mjeru za stambeno zbrinjavanje mladih. Radi se o osiguranju zemljišta za stambenu izgradnju na lokaciji kod INA-ine benzinske crpke. 

Radimo na detaljnom urbanističkom planu, uskoro krećemo u projektiranje, a do kraja godine trebala bi biti gotova parcelacija zemljišta. Nakon toga slijedi komunalno uređenje cijelog prostora (ceste, priključci..). Nakon završetka spomenutih radova, Općina bi trebala raspisati „Javni natječaj o osnivanja prava građenja na pojedinim česticama“ s početnom godišnjom naknadom uz strogo naznačene uvjete tko se može natjecati, najavio je načelnik Rebernik.

 

Ostavi komentar