Strani radnici u Međimurju napunili bi dva sela poput Peklenice i Križovca

Strani radnici iz Nepala po povratku s posla u mesnoj industriji

U međimurskim firmama zaposleno je 2076 stranih radnika. Oni bi za ilustraciju mogli bi napuniti dva sela veličine Peklenice i Križovca.

Na dolazak radnika iz trećih zemalja mnogi još nisu navikli gledati blagonaklono, ali oni sada pune naše fondove i drže naše sustave “solidarnosti” te ekonomiju na nogama.

Međimurski poduzetnici u gospodarstvu zapošljavaju 30.353 djelatnika. Od toga 2076 stranih radnika. Lako je izračunati da trenutno gotovo sedam posto radne snage realnog sektora u Međimurju čine stranci. Prije samo četiri godine u našem gospodarstvu radilo je oko 300 stranaca i činili su tek jedan posto radne snage.

Do naglog skoka došlo je ove godine, otkako je liberalizirano tržište radne snage. Još lani kada je uvoz radne snage bio na kvotnom režimu u Međimurju je do listopada bilo 1171 stranaca s radnom dozvolom izdanom na području PUM-e. Ove godine početkom listopada ta se brojka popela na 2076. Razlog takvom povećanju nije samo u pomanjkanju domaće radne snage, već i u liberalizaciji uvoza radne snage.

Najveći broj izdanih dozvola za boravak i rad je u sljedećim gospodarskim granama: građevinarstvu, prometu, metalnoj industriji; ugostiteljstvu i šumarstvu. Najtraženiji su  zidari, tesari, armirači, vozači teretnih vozila, zavarivači i bravari, kuhari, konobari i šumarski radnici, ali sve više i u mesnoj industriji.

Više na tu temu pročitajte u novom broju Međimurskih novina koje su u prodaji od petka, 15. listopada.

 

 

Ostavi komentar