3.2 C
Čakovec
Četvrtak, 2 veljače, 2023

Stoljeće bolnice u Čakovcu otkriva koliko su zdravstveni djelatnici unaprijedili život Međimuraca

U Riznici Međimurja predstavljena je monografija Stoljeće bolnice u Čakovcu, prve takve knjige koja je obradila povijest bolnice  i zdravstva u Međimurju od 1922. do 2022. godine.

Sastoji se dva poglavlja: opće povijesti bolnice koju su pisali povjesničari Mirna Ladišić Turk i Zoran Turk i drugog dijela koji se odnosi na razvoj odjela u bolnici o čemu su pisali djelatnici Bolnice, a sve je uredio glavni urednik Sven Pal. Nakladnik je Županijska bolnica Čakovec, sunakladnik Matica hrvatske u Čakovcu, a recenzenti prof. dr.sc. Amir Mazur, dr. med i prof.dr. sc. Dragutin Feletar, akademik. Likovno i grafički monografiju su obradile: Dvije lije, a mnoge fotografije u monografiji izradio je i fotograf Međimurskih novina Zlatko Vrzan.

Ono što je zaboravljeno ili potisnuto, a ova knjiga je iznijela na vidjelo je da je u Međimurju do prve polovice prošlog stoljeća vladala velika smrtnost dojenčadi, otkrio je zanimljivosti iz knjige glavni urednik Sven Pal. Godine, 1951. je smrtnost dojenčadi bila preko 140 na tisuću novorođenih. Upravo, velikim naporom zdravstvenih djelatnika, edukacijom stanovnika ta smrtnost je do 70-tih prepolovljena, a danas svedena u zapadnoeuropske okvire, kazao je dr. Sven Pal, urednik, ali i zamjenik ravnatelja za kvalitetu.

-Proslavili smo sto godina od osnutka naše bolnice, kazao je župan Posavec, ali ja se volim prisjetiti riječi ondašnjih vlastodržaca izgovorenih prilikom izgradnje bolnice: Međimurci u mislima vam predajemo ovu bolnicu, vama vašoj djeci, čuvajte ju, neka vam ona bude hram čovječnosti. I tako ona rasla, posebice su značajne 70-te, kada je 1973. otvoreno novo krilo bolnice, tada jedne od najmodernijih u državi. Razvoj se nastavio do današnjih dana, kazao je župan.

Igor Šegović, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, naglasio da je važno zapisati povijest jedne takve ustanove. – Presretni smo što smo imali mogućnost i čast napisati monografiju bolnice. Dali smo sve od sebe da napravimo nešto što će ostati zapisamo za buduće generacije. Bit će temelj iz kojega će mnogi učiti, ali smo ostavili i mogućnost nadogradnje. Liječnici i zdravstvno osoblje su utjecali značajno na razvoj Međimurja, posebice na smanjenje zaraznih bolesti u našem kraju, a još važnije na smanjenje smrtnosti dojenčadi. Djeca ne smiju umirati od bolesti za koje postoji lijek, istaknuo je ravnatelj Šegović, inače pedijatar.

Podsjetio je da su liječnici su u Međimurje donosili različita saznanja. Tako su zahvaljujući cjepivu protiv tuberkoloze i liječenju tuberkoloze gotovo je iskorijenili, kao i difteriju i neke druge zarazne bolesti. Cijepiva uz rad zdravstvenih djelatnika su odigrala ključnu ulogu u tome. – Jako smo ponosni na našu bolnicu koja je rasla, nadograđivala se. Obnavljaju se stari i grade novi odjeli. Trenutno imamo 977 zaposlenih, od toga 777 zdravstvenih djelatnika. To se možda nekome čini velika brojka, ali zdravstveni standardi rastu i zbog toga stalno zapošljavamo nove djelatnike, kazao je ravnatelj Šegović.

Cijelu galeriju slika s predstavljanja monografije Stoljeće bolnice u Čakovcu možete pogledati OVDJE.

Foto: Mario Golenko

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,691SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE