Što su tvrtke isplatile radnicima kao nagradu u 2018. godini?

Ilustracija

Nedostatak radne snage i veliki odljev nakon otvaranja tržišta Europske unije za našu radnu snagu otvorilo je pitanje kako motivirati, stimulirati i zadržati radnu snagu. Posebice onu najkvalitetniju na kojoj se bazira uspješnost poslovanja svake firme.

Veće plaće i nagrade da poslodavci ne ostanu bez radnika

Poslodavci u Međimurskoj županiji nalaze se u posebno nezavidnoj situacija zbog našeg geografskog položaja. Preko granice plaće su veće su već u obližnjoj Sloveniji. Do Graza se stiže brže nego do Zagreba, pa tjedni dolazak kući motivira ljude na odlazak na posao preko granice. Stječe se dojam da su mnogi poslodavci ovakvim razvojem događaja nakon ulaska Hrvatske u EU bili zatečeni i da se nisu pripremili za ovakav scenarij.

Ove godine problem nedostatka radne snage u kombinaciji s odljevom u inozemstvo je kulminirao. Poslodavci su lopticu za povećanje plaća, a time i zadovoljstva radnika prebacili i na Vladu, tražeći rasterećenje troškova poslovanja kako bi im ostao veći dio kolača koji bi mogli onda podijeliti sa svojim zaposlenicima. U kasnu jesen aktivirali su se preko svoje Udruge poslodavaca, predlažući Vladi da im omogući neoporezivo stimuliranje radnika u vidu određenih naknada.

Tako su predlagali neoporezivu isplatu 13-te plaće, mogućnost isplate toplog obroka do 500 kuna mjesečno. Ovo posljednje najviše bi doprinijelo povećanju primanja radnika s minimalnim ili nižim plaćama.

Na zahtjeve poslodavca u studenom je reagirala i Vlada. Donijela je odluku da neoporezivi iznos božićnice poveća s 2.500 na 7.500 kuna. Zapravo se ne radi o božićnicama, već o godišnjem limitu neoporezivih naknada radnicima, koje se mogu isplatiti zaposlenicima za Božić, Uskrs, regres za godišnji odmor ili dio isplaćivati u vidu mjesečnih stimulacija, kako već odluče uprave društva.

Napravili smo malu anketu među našim poslodavcima koliko su isplatili božićnice i druge prigodne nagrade tijekom godine svojim zaposlenicima.

Više o svemu pročitajte u tiskanom izdanju naših Međimurskih novina koje su od ranog jutra u trgovinama i kioscima diljem Međimurja!

Ostavi komentar