ŠTEFANEC: Maškori danas preuzimaju vlast u naselju

štefanjski fašnik
Vesele maškare ponovno stižu u Štefanec

Nakon 50-tak godina, 24. veljače, organizirana vesela fašnička kolona ponovno će prošetati Štefancem. Uz glazbu Puhačkog orkestra iz Male Subotice oko 15 maskiranih skupina među kojima će biti Krave iz Novog Sela Roka, Svetomartinski krampusi, nekoliko skupina iz Male Subotice bukom i šarenilom razbudit će uspavalo čakovečko prigradsko naselje, otjerati zimu, prizvati proljeće, ali i podsjetiti stanovništvo kako je to nekad bilo u Štefancu, a sve to zahvaljujući marljivim i aktivnim članicama tamošnje Udruge žena i njene predsjednice Vere Mihalic. 

– Naša udruga unatrag nekoliko godina redovno posjećuje brojne fašničke manifestacije, poručila je predsjednica Udruge Vera Mihalic. Tu smo se sprijateljili s brojnim skupinama među kojima su Krave, fašnička skupina iz Novog Sela.

Zaredali su se zajednički nastupi u Labinu, Rapcu, Đakovu, Ivancu, Zagrebu, Sračincu, Samoboru, Čakovcu i naravno, Novom Selu na Dravi.

Nakon brojnih gostovanja rodila se ideja da se i u Štefancu organizira Fašnik na koji će se pozvati skupine koje su im kroz sve to vrijeme bile dobri i ljubazni domaćini. 

– Učinilo nam se kako to i nije loša ideja, kaže dalje naša sugovornica tim više što nas je naš Mjesni odbor podržao i obećao pomoć.

Prema njenim riječima ljudi koji su prije nje organizirali Fašnik u mjestu nisu više među živima, pa sve treba početi iz početka.

No, kako je Udruga lani bila domaćin i na sebe je preuzela organizaciju državog Festivala sportske rekreacije na selu, brzo je pohvatala konce i krenula s poslom.

Angažiran je Puhački orkestar, pozvani su gosti a u manifestaciju su uključeni i tamošnji vatrogasci.

– Najteži problem je bio određivanje datuma. Ako svi odredimo isti datum onda ne možemo ići jedni k drugima, ističe Vera Mihalic. Na kraju je ipak pao dogovor da se manifestacija održi u ponedjeljak, 24. veljače na sam fašinski pondelek.

Okupljanje je u 15:30 ispred nekadašnjeg kafića B2 otkud u 16 sati kreće kolona kroz naselje do tamošnjeg Društvenog doma. Na improviziranoj pozornici predstavit će se svaka skupina posebno bez biranja najljepše maske. Naravno, osigurat će se i okrjepa za sve. Kako to dolikuje, Fašnik će završiti velikom zabavom uz živu muziku.

Ostavi komentar