Stanko Padarić predstavlja “Od Mure do goric” u Prelogu

U petak, 15. rujna, u sklopu jesenske izložbene sezone, u Muzeju Croata insulanus otvorena je izložba slika pod nazivom „Od Mure do goric“ Stanka Padarića.

Izložba je realizirana u suradnji s Likovnom udrugom Donjeg Međimurja Prelog, čiji je Stanko Padarić dugogodišnji član. O autoru i izložbi govorile su Iva Kožnjak, kustosica Muzeja Grada Preloga, Kristina Jančec, predsjednica Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog, a izložbu je otvorio načelnik općine Sveti Martin na Muri, Martin Srša. U srcu svakog čovjeka leži posebna veza s mjestom gdje je rođen, s krajolikom i prirodom koja ga okružuje. Tu povezanost, poštovanje i nostalgiju prema zavičaju, Svetom Martinu na Muri, kroz slikarstvo izražava Stanko Padarić.

Kroz učenje slikarskih tehnika u strukovnoj školi usmjerenja soboslikar i ličilac, Stanko Padarić stekao je temelje za razvoj svog slikarskog rada u slobodno vrijeme. Okušao se u mnogim tehnikama, u samim počecima u tehnici ulja na staklu, zatim ulja na platnu, akvarelu, akrilu, fresko slikarstvu, te crtanju tušem. Slikarstvo kao hobi u njegovu je životu prisutno više od četiri desetljeća, a započelo je uz nagovor rođaka, 1979. godine, da se okuša u slikanju „Japičine hiže“ koja je ujedno njegovo prvo naslikano djelo.

Inspiracija i izvor njegove slikarske energije uvijek su priroda, običaji i tradicija. Tradicijski običaji često su duboko ukorijenjeni u kulturi i povijesti, a život uz vinograd kojeg često slika ukazuje na godišnje rituale berbe, obreda i obiteljskih okupljanja, čime prenosi bogatstvo kulture koja oblikuje identitet njegovog rodnog kraja. „Globoka“ Mura, mlinovi, poslovi koji su se obavljali na rijeci bili su životna osnova zajednice koja se oko nje formirala. Danas su ostali temeljna odrednica slikarstva Stanka Padarića, koji evocira nostalgiju za minula vremenima, a ljepotu i povijest sačuvao je i prenosi budućim generacijama.

Stanko Padarić ostvario je važan doprinos likovnoj zajednici osnivanjem i članstvom u nekoliko likovnih udruga. Oformio je likovnu udrugu za gornje Međimurje kojoj je bio predsjednik čak devet godina. Okupio je preko trideset članova kojima je pružio podršku i priliku za razvoj likovne karijere. Svoje ideje i iskustva nastavio je dijeliti s članovima Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog, LUČ-a i likovnim udrugama u Sloveniji. Posvećenost promicanju likovne umjetnosti pokazao je također kroz sudjelovanje na likovnim kolonijama, posebno onima humanitarnog karaktera. Izložba se može razgledati do 13. listopada 2023. godine.

Izvor: Grad Prelog

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE