ŠARENI I ZDRAVI ZALOGAJČIĆI POVODOM SVJETSKOG DANA KUHARA
Kuharice i kuhari vrijedni su ljudi bez kojih je svijet teško zamisliv, a Srednja škola Prelog
još i teže. Svake godine 20. listopada na međunarodnoj razini oni obilježavaju svoj dan s
ciljem promicanja kuharske struke.
Međunarodni dan kuhara u Srednjoj školi Prelog ove su godine obilježili polaznici 3.
razreda kuhara predvođeni strukovnim nastavnicima kuharstva Krunoslavom
Tilošancem i Danijelom Naranđom.
Kako je SŠ Prelog od ove godine uključena u program SHE; mrežu škola za zdravlje u
Europi i to pod geslom „Zdravo je pravo“ ovom su aktivnošću promicali ono što i sam
program promiče: istraživanjem, dijeljenjem primjera dobre prakse poticali su jedni
druge na promicanje zdravih navika u školi i struci, koristeći pritom nutritivno
visokovrijedne namirnice lokalnog podrijetla.
Iskusni nastavnici i znatiželjni mladi kuhari maturalnog razreda za tematsku okosnicu
odabrali su popularno jelo današnjice – „pull and pork burgere“.
Zajedno su istražili moguće načine pripreme i kombinacije sirovinskog sastava, vodeći se
pri tom željom da sve bude čim više lokalnog podrijetla i prvenstveno zdravo. Osmislili su
recepture za tijesto koje su izradili u raznim bojama; koristeći za bojanje tijesta u crno
crnilo sipe, za bojanje tijesta u crveno sok od cikle te šafran za bojanje tijesta u žuto.
Pripremljeno tijesto punili su potom junećim obrazima te svinjskom lopaticom
mariniranom i spremljenom tehnikom „trgane svinjetine“. Sve su punili lokalnim
povrćem: zeljem, paprikom, krastavcima, mrkvom i rajčicama. Krajnji rezultat – okusi i
mirisi „da ti pamet stane od užitka“!
A kako danas ima sve više i onih koji nisu pristaše mesnih jela, osmislili su nešto i za njih
– prekrasne i ukusne ražnjiće izrađene od paprike, tikvica, patliđana i tofu sira. Čarobno,
zar ne?!
Izvor : Sanja Kovačić