Sportski djelatnici uče od liječnika

Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije organizira predavanja liječnika koja su namijenjena sportskim trenerima i djelatnicima 

Četvrtu godinu za redom krovna međimurska sportska organizacija sudjeluje u programu Hrvatskog olimpijskog odbora Promicanje sporta i olimpizma u cilju očuvanja zdravlja. Nakon što je u lipnju održan prvi blok predavanja u Nedelišću, međimurski sportski djelatnici opet su mogli sudjelovati na zanimljivim predavanjima renomiranih zdravstvenih djelatnika.

Podršku organizaciji dali su Međimurski nogometni savez i Zbor nogometnih trenera Međimurske županije. Ovog puta u dvorani Gradskih bazena Marija Ružić Čakovec trenerima i djelatnicima predavanja su održali liječnici Zrinka Rusan i Sven Pal.

Prva je pred dvadesetak zainteresiranih sportskih djelatnika, a prije svega nogometnih trenera stala liječnica medicine rada i sporta Zrinka Rusan.

U svom dugogodišnjem radnom iskustvu primarni fokus su joj sportaši te je pripremila temu Najčešće ozljede nogometaša rekreativaca i prevencija sportskih ozljeda. U 45-minutnom izlaganju objasnila je kako su kod nogometnih rekreativaca najčešće ozljede gležnja, koljena i mišića.

Poseban naglasak je stavila na prevenciju kazavši kako bi rekreativci veću pažnju trebali posvetiti redovitijem treniranju te posebice zagrijavanju prije i rastezanju nakon rekreacije. Dječji kirurg Sven Pal, koji ima veliko iskustvo u radu s nogometašima jer dugi niz godina surađuje s Hrvatskim nogometnim savezom kroz angažman s različitim nacionalnim nogometnim vrstama pripremio je temu Ozljede djece sportaša.

Kroz interaktivni, moderan pristup u kojem je koristio i feedback slušača objasnio je koje su najčešće ozljede malih sportaša, ali isto tako kako ih spriječiti. Smatra kako bi osim trenera u toj fazi sportskog odgoja veću uključenost trebali imati i roditelji.

Upravo oni imaju najčešću komunikaciju s djetetom i trebali bi slušati što im djeca govore. Iznio je podatak kako se u mlađoj dobi do nekih 8 godina, čak 88 posto djece bavi sportom, no do 15 godine taj postotak pada na oko samo 15 posto.

U ime organizatora na početku predavanja prisutne su pozdravili tajnik županijske sportske zajednice Tomica Jakopec i instruktor Međimurskog nogometnog saveza Damir Lepen Jurak. Predavanja liječnika se nastavljaju pa će već sljedećeg tjedna, u ponedjeljak 27. studenoga sportski djelatnici moći nešto više čuti o temama Prevencija pretilosti i bolesti i Agresivnost u sportu koje će održati pedijatar Igor Šegović i psihijatar Andrej Prošev.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE