Spomen ploča obitelji Legenstein: “U Čakovec se polako vraća građanski duh”

Danas je u sklopu Dana Grada Čakovca kod Gradske kavane u Čakovcu održana svečanost otkrivanja spomen ploče posvećene obitelji Legenstein.

Riječ je o spomen-ploči posvećenoj ugostiteljskoj obitelji Elizabete i Geze Legenstein, koja je postavljena na samom ulazu u čakovečku Kavanu Royal.

Svečanosti su prisustvovali ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan, gradonačelnica Ljerka Cividini, zamjenik župana Josip Grivec te mnogi drugi.

Ovog utorka, 28. svibnja 2024. u sklopu Dana Grada Čakovca kod Gradske kavane u Čakovcu održana je svečanost otkrivanja spomen ploče posvećene obitelji Legenstein. Riječ je o spomen-ploči posvećenoj ugostiteljskoj obitelji Elizabete i Geze Legenstein, koja je postavljena na samom ulazu u čakovečku Kavanu Royal.

Svečanosti su prisustvovali ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan, kustosica Ana Šestak, djelatnik Muzeja Međimurja Zlatko Bacinger, gradonačelnica Ljerka Cividini, zamjenik župana Josip Grivec te mnogi drugi.

– Nakon što smo prethodno održali i izložbu posvećenu obitelji Legenstein, sada smo otišli i korak dalje. Na inicijativu Zlatka Bacingera na prostor Gradske kavane smo postavili spomen ploču u čast obitelji koja je itekako doprinijeli kulturnom i sportskom aspektu našega grada. Zahvaljujem se svima koji su omogućili da se ova spomen ploča postavi, a pogotovo gradonačelnici Cividini i Međimurskoj županiji koji uvijek ima sluha za ovakve kulturne i povijesne inicijative, rekla je Hrustek Sobočan.

– Prilikom posjeta Čakovcu, 2018. godine, gospođa Lili Čaki Legenstein izrazila je želju da se Gradskoj kavani Čakovec vrati staro ime. Evo šest godina kasnije, možemo reći da smo joj ispunili tu želju te se ona ponovno zove Kavana Royal. Svi možemo biti zadovoljni što se polako u Čakovec vraća građanski duh, poručio je Bacinger.

– Kavana Royal nekad je bila sjedište najelitnijeg sloja čakovečkog građanstva. Obitelj Legenstein ju je dugo vodila, a uz to je i razvijali afinitet prema glazbi i sportu. Kavana je tako uvijek bila poprište zabava, a kavana je bila i sjedište čakovečkog sportskog kluba. Nadam se da ste uspjeli pogledati našu izložbu, a mi ćemo i dalje nastaviti govoriti o njima, rekla je Šestak.

– Ovo je još jedna od obitelji koja je doprinijela povijesti grada Čakovca i uvelike znači za njegov razvoj. Hvala Muzeju Međimurja na inicijativi, grad Čakovec je tu da cijeni i daje podršku svima onima koji promoviraju povijest grada. Mislim da je grad koji nema povijesti grad bez budućnosti i da su to sve ljudi kojima moramo dati značaj i priznanje jer su oni to zaslužili. Ovo je samo prvi korak u suradnji Muzeja i grada Čakovca, hvala svima na razumijevanju i dajte da se i nas sjećaju kao nekoga tko je širio građanski duh u ovom gradu, zaključila je Cividini. 

Ana Šestak Brojni okupljeni kod Kavane Royal Maša Hrustek Sobočan i Ljerka Cividini otkrile su spomen ploču Maša Hrustek Sobočan i Ljerka Cividini otkrile su spomen ploču spomen ploča obitelji Legenstein

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE