-0.5 C
Čakovec
Nedjelja, 26 studenoga, 2023

Spameten petek u Rudaru: Trenuci krize manifestirani kroz umjetnost Maje Žvorc

Grad Mursko Središće šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo: 

U petak, 3. lipnja u 19 sati u multimedijalnoj dvorani Centra za kulturu „Rudar“ održat će se novo predavanje u sklopu predstavljanja rezultata istraživanja nesreća i vremena krize u povijesti Međimurja u organizaciji Centra za istraživanje Međimurja.

Predavanje pod nazivom A peste succurre nobis: Oltarna slika apoteoze sv. Franje Ksaverskoga iz Muzeja Međimurja Čakovec održat će povjesničarka umjetnosti, doktorica znanosti Maja Žvorc.

U Muzeju Međimurja Čakovec pohranjena je oltarna slika apoteoze sv. Franje Ksaverskoga koja se nekoć nalazila u dvorskoj kapeli čakovečkoga Starog grada. Okolnosti nastanka slike velikim su dijelom nepoznate.

Pretpostavlja se da je izrađena sredinom XVIII. stoljeća na osnovi vedute Staroga grada koji je prikazan u pozadini u izgledu koji je poprimio nakon obnove (1720./1738. – 1743.) koju je provela obitelj Althann.

U dosadašnjoj literaturi zabilježeno je da se djela slične tematike nalaze u Ptuju i Mariboru, no bez dodatnih pojašnjenja u kojim crkvama ili institucijama. U članku je izneseno o kojim je komparativnim djelima riječ te je analiziran njihov zajednički nadređeni likovni uzor, slika Nicolasa Poussina Kuga u Ašdodu (1630. – 1631.).

Na osnovi komparativne analize i kulturno-umjetničke povezanosti sjeverozapadne Hrvatske i Štajerske, iznesene su pretpostavke o mogućem autoru čakovečke oltarne slike.

Ulaz na predavanje je besplatan, a nakon predavanja redovito uslijedi kratka rasprava na temu i druženje. 

(GMS)

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Koncert Parni valjak i Radio 105

Koncert Parni valjak i Radio 105

Hajka