Spajanje eko-turističke staze Svetomartinska Mura sa šetnicom uz rijeku Muru

sastanak u murskom središću
Sastanak u Murskom Središću

Već od prije postoji inicijativa da se spoje dvije staze Svetomartinska Mura i šetnica uz rijeku Muru Mursko Središće. Na tu temu je i održan sastanak na kojem su prisustvovali gradonačelnik Dražen Srpak, voditelj Odsjeka za gospodarstvo, graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove Josip Sršan, načelnik Općine Sv. Martin na Muri Dražen Crnčec i zamjenik rukovoditelja Hrvatskih voda Varaždin Ivan Cerovec. Iz Grada je stiglo priopćenje o održanom sastanku koje prenosimo u cijelosti.

Priča kreće od ŠRC Zalešće gdje je izgrađeni novi prekrasan ribički dom, nastavlja se preko ulice Franje Koroša do NK Rudar gdje je zapravo i kraj šetnice uz rijeku Muru te budući planinarski dom. Nastavlja se po šetnici do Curkeka i Zvirka do izvora pitke vode. Zatim dolazimo do centra grada gdje je zapravo najurbanija šetnica s Beach barom Trska sjenicama, ležaljkama za odmor, nastavlja se do zvonika sv. Barbare.

Tu se nalaze i street workout sprave za vježbanje. Nadalje po šetnici se ide do skele Fusek gdje se može besplatno voziti, a s druge strane se nalaze Napolitanke, mali balaton, ribičija.

mssvm3 (1)

Dalje se nastavlja do Zeva – stare Mure gdje je preko Rukavca predviđeni most i uređenje ribičke staze, a samo spajanje bi se nastavilo uz visoku obalu stare Mure skroz do Hlapičine gdje bi se izašlo na nasipu kod Pajvotovih zatim bi se prošlo kraj igrališta Nogometnog kluba Mure gdje su također obišli kanal koji bi se morao urediti.

Nastavilo bi se do crkve sv. Ane i dalje prema Marofu gdje su moguće dvije varijante koje se tek trebaju ispitati: jedna varijanta je da se ide uz rijeku Muru što je kompliciraniji i skuplji zahvat, a druga varijanta je da se kroz naselja Marof i Žabnik dođe do ŠRD Čikov a onda Mlina na Muri, mlinarske kuće i dalje novootvorenom poučnom stazom skroz do skelarske kuće kod novog mosta preko rijeke Mure gdje bi se staza nastavila po već postojećim putevima do Lapšine, do ribnjaka te spojem na cestu prema graničnom prijelazu Bukovje.

sastanak u m.središću

Bila bi to zapravo jedna krasna pješačko biciklistička ruta koja može primiti i turiste iz Svetog Martina na Muri i one koji dolaze recimo iz pravca Ljutomera, Austrije, Lendave, i naravno za lokalno stanovništvo.

To je jedan prekrasan projekt koji bi spojio dvije šetnice – murskosredišćansku i svetomartinsku, a suradnja koja je svakim danom sve intenzivnija između okolnih općina je preduvjet za uspjeh ovakvog projekta.

Na licu mjesta je bio zamjenik rukovoditelja Hrvatskih voda Varaždin Ivan Cerovec s kojim su manje više dogovoreni svi detalji. Priča se uskoro dalje operativno nastavlja te je želja da se iduće godine na proljeće taj projekt, možda ne u cijelosti, ali sigurno na takav način da se pusti u funkciju da bi te dvije šetnice odnosno poučne staze bile spojene.

Tekst: Grad Mursko Središće

Ostavi komentar