Snimljen još jedan Bushcraft uz Dravu, Bednju i Muru

SLIKA-3
dravski robinzoni

Još jedan domaći film radnje preživljavanja, odnosno Bushcrafta snimljen na divljim predjelima starog toka naše rijeke Drave, na sutoku riječice Bednje u Dravu i Rezervatu biosfere – ušća Mure u Dravu. Prilikom snimanja dosta smo selili na raznolike lokacije koje su u određenim segmentima scena najbolje upotpunile cijelokupni dojam filma.

Tematika je snalaženje u prirodi, u šumi, na obalama rijeka. A tko nas može u sve to najbolje uputiti nego dravski vuk. Varaždinac  Mladen Đuranec je Bushcrafter i tragač u divljoj prirodi sa diplomom prve hrvatske škole Survivora. Kroz ovaj 96-minutni edukacijski dokumentarac prikazane su neke od tehnika snalaženja i preživljavanja u prirodi sa minimalnom opremom.

Svega četvero ljudi radilo je na filmu. Susret sa biologom Goranom Šafarekom na obalama rijeke Drave prošao je u dijalogu o Zaštiti prirode, pa će gledatelji dobiti odgovore na pitanja o zaštiti nekih životinja i ptica, pogotovo je bilo riječi o dabru i kormoranima.  Mladen kroz film susreće i pojedine kolege pustolove, a Bushcrafter Vjeran Jagec objasnit će kako se postavlja kvalitetan Hammock, pali vatra na starinski način i drugo.

Oko kamere i postprodukcije pobrinio se Damjan Kolarek, snimatelj iz Međimurja. Sve je snimljeno u srpnju i kolovozu 2019, kada je vegetacija najbujnija. U planu imamo snimit i zajednički film sa dvojicom avanturista našeg kraja, ali ne više na Dravi.

Problem u svemu tome je da nitko više ne preferira ovakve boravke u šumi ili uz rijeku. Postoje organizirane grupe vikend-bushcraftera. No valja napomenuti da usred ljeta postoji opasnost od samoozljeđivanja ili napada stršljena na divljim predjelima uz naše riječne obale, stoga nije prikladno nikako boraviti sam u prirodi. Tijekom svibnja, lipnja i srpnja traje gniježđenje strogo zaštićenih ptičjih vrsta npr.kulik sljepčić, pa je zabranjeno uopće zadržavat se, kampirat ili izležavat po sprudovima, a isto to vrijedi za neodgovorne i pijane raftingaše na spustu.

Nadalje, u Međimurju se jako raširila vrlo opasna i fototoksična biljka pod nazivom „svinjski korov“ odnosno šapika [Heracleum mantegazzianum]. Ima je na staništima uz vlažna riječna korita, na Ušću Mure u Dravu, a proširila se i na urbana polja kao korov kraj puta. Viđena je u Goričanu, Prelogu, te uz stari tok Drave od HE Čakovec. Biljka u dodiru sa znojnom kožom na suncu izaziva plikove po koži, pa se valja kretati dugih rukava uz obale dravskih šuma. (O tome uskoro poseban prilog).

Valja napomenuti da se naše rijeke Mura i Drava zadnjih godina mahom uništavaju od strane Hrvatske vodoprivrede, odnosno Elektroprivrede. Tako je primjerice Mura na potezu od Goričana prema Kotoribi svrgnuta procesu mnogih obaloutvrda, a priobalje razrijeđeno i skrčeno na minimum. Strojevi ne biraju, a svi očekuju da se obala sama od sebe revitalizira novim raslinjem.

Drava je također podvrgnuta obaloutvrdama, dok su nova iskušenja Aglomeracija Dubrava i Aglomeracija Ludbreg tek u planu, pa će se otpadne vode slijevat blizu Rezervata biosfere Mura-Drava nizvodno od Donje Dubrave.

Mi smo za potrebe snimanja našeg filma „Bushcraft na divljim rijekama“ na neki način iskoristili divlje lokalitete dok još postoje u tom stanju kakvom jesu, jer kroz par godina upitno je što će nam od svega toga ostati još cijelo. -Bushcraft je prilagođavanje, shvaćanje i improviziranje.

Uživanje u prirodi nije patnja koju mi zovemo survival ili preživljavanje. Bushcraft je nadahnuće života u prirodi.  Gledatelje se uronjava u prirodu, potiče na razmišljanje, na individualno shvaćanje apsoluta, tog malog dijelića prirode kojom smo okruženi.

 

Ostavi komentar