Smrdljivi martin: Povrtna stjenica siše plodove pred samu berbu – kako ju suzbiti

smrdljivi martin
Foto: Depositphotos/gutaper

Povrtna stjenica (Nezara viridula) u narodu poznata i kao smrdljivi martin, je polifagni štetnik, a napada veliki broj biljnih vrsta. U vrtovima ćemo ju najčešće naći na rajčici, paprici, mahunama, ali i krumpiru, kukuruzu, soji, suncokretu i drugom bilju, piše agroklub.com 

Štete na bilju prave ličinke i odrasli kukci koji buše biljno tkivo i sišu sokove iz plodova. U usjevima paprike, rajčica i mahuna pojavljuju se žuto smeđe mrlje, plodovi prijevremeno sazrijevaju, isušeni su, a unutrašnjost ploda je tvrda i gorka na okus čime gube tržišnu i upotrebnu vrijednost. 

Odrasle jedinke su intenzivno zelene boje, dok ličinke tijekom svog razvoja mijenjaju boju. Ličinke prolaze kroz pet uzrasnih stadija. Zelena stjenica je inače kukac tropskih i suptropskih područja.

Uzrok ove pojave je u visokim temperaturama i dužim sušnim razdobljima, a čitavu situaciju otežava što stjenica plodove napada pred berbu pa je primjena insekticida gotovo nemoguća. 

Od bioloških pripravaka možete pokušati suzbiti povrtnu stjenicu s pripravkom od čili paprike, češnjaka i crvenog luka. 

Također, preporučuje se postavljanje lovnih klopki s čašama i vodom. Važno je ručno sakupljanje budući da odrasle jedinke mogu prezimiti na skrovitim mjestima. Imajte na umu da povrtne stjenice ispuštaju miris poput smrdljivih martina. 

Ostavi komentar