Smiljana Srnec od Vrhovnog suda RH zatražila puštanje da se brani sa slobode

Kao što smo već pisali jučer, na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno je suđenje Smiljani Srnec zbog ubojstva sestre Jasmine Dominić 2000. godine, čije je tijelo 19 godina bilo sakriveno u škrinji u obiteljskoj kući u Palovcu. Osim iskaza stalnih sudskih vještaka iz Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” koje smo donijeli tijekom jučerašnjeg dana, svoje mišljenje dali su i stručnjaci iz Psihijatrijske bolnice Vrapče Gorana Arbanasa i Romea Krajačića.

Vještaci psihijatri iznijeli su svoj nalaz u kojem su zaključili da je u vrijeme počinjenja djela Smiljana Srnec bila ubrojiva.

– Na temelju čega ste ustanovili da je bila ubrojiva? – pitala je tužteljica Bagarić. – Na temelju odsutnosti bilo kakvog pokazatelja da bi ona bila duševno bolesna osoba. Tragali smo za nekim drugim simptomima duševne bolesti koji bi doveli do smanjenja njezine ubrojivosti, ali tih tragova nismo našli – odgovorili su vještaci. Otkrili su kako je uzimala antidepresive od 1996., ali ne stalno. Te je lijekove dobijala zbog blažih smetnji, nesanice, anksioznosti, depresije, a do toga je dolazilo uslijed nekih stresnih situacija.

Odvjetnik Smiljane Srnec Krešimir Golubić pitao je psihijatre: – Postoji li psihološki profil ubojice? – Ne – odgovorili su mu.

Vještaci su pojasnili kako je njihov zadatak bio izdvojiti one dijelove spisa koji su nama dostupni. – Mi smo vidjeli dio spisa o nestanku Jasmine Dominić, ali ih nismo koristili. To znači da je ne možemo ispitivati o onome što piše u službenim bilješkama – pojasnili su. – Zašto navodite u nalazu dijelove iskaza svjedoka ispitanih u istrazi? – pitao je Golubić.

– Zato jer nam je to bilo bitno – odgovorili su mu i pojasnili: – To nam je zadnja linija. Mišljenje donosimo na temelju medicinske dokumentacije, razgovora, testova.

– Da li po Vama optuženica ima psihijatrijsku bolest? – pitao je odvjetnik. – Ne – rezolutno su odgovorili vještaci. I opisali njezino stanje. – Ona ima poremećaj ličnosti, to je trajno stanje, pokazuje se u različitim situacijama, ali nema trajne duševne bolesti.

– Zašto vam je bitan nalaz obdukcije za duševno stanje okrivljene i njezin psihološki profil? – inzistirao je odvjetnik Smiljane Srnec. – Zbog načina na koji su nastale ozljede – rekli su vještaci.

– Jeste li razgovarali o odnosima unutar obitelji? – pitao je odvjetnik. – Da – odgovorili su.

– Je li Vam pričala o odnosu sa svojom sestrom? – pitao je odvjetnik Smiljane Srnec.

– Da, da je taj odnos bio jako dobar, da joj je pomagala, što u školi, da je skrivala njezine nepodopštine od roditelja, a kasnije kad se sestra bolje snašla na studiju u Zagrebu da su se ti njihovi odnosi prorijedili – odgovarali su stručnjaci.

Odvjetnika Golubića zanimalo je i jesu li se bavili odnosom Smiljane sa majkom Katarinom na što mu je odgovoreno da ga ona nije opisivala kao nešto posebno jer je bila bliža sa sestrom.

– Je li Vam pričala o odnosu s ocem i što je rekla? Je li se žalila na oca? – pitao je Krešimir Golubić. – Jest, kako se otac opijao, kako je znao reagirati neprimjereno i kako je jednom pozvala policiju zbog toga. Kad je ocu rekla za trudnoću otac je bio uz nju i rekao da će joj financijski pomoći – odgovorili su.

– Vezano za obiteljsko nasilje… Kad je to bilo i na koju se to godinu odnosi? – bilo je sljedeće pitanje odvjetnika Smiljane Srnec. – Ona i suprug su posudili od oca neke novce, a onda je on u pijanom stanju tražio te novce nazad i čak ju je udario – odgovorili su stručnjaci iz Vrapča.

– Je li Vam ona rekla bilo koju svoju manu ili nedostatak? – pitao je odvjetnik. – Kao svoju manu navodi da se brzo umara jer mora sama obavljati kućanske poslove jer ima strah od bakterija – rekli su vještaci.

– Jeste li ju pitali zašto joj je branitelj rekao da se brani šutnjom? – pitao je odvjetnik.

– Zato jer nam je bitna motivacija, da vidimo kako razmišlja u toj situaciji – pojasnili su psihijatr i psiholog.

– Zašto u Vašem nalazu vidimo iskaze svjedoka, a ne vidimo testove? – htio je znati odvjetnik. – To nije standardni postupak prema pravilima psihološke komore – dobio je odgovor.

– Da li testovi i dalje postoje? – želio je znati branitelj. – Da. Psihološki testovi se mogu dati na zahtjev suda, ali to je vrlo rijetko imao sam samo jedan slučaj u praksi, donio je Jutarnji.hr.

Suđenje Smiljani Srnec odvija se jako dobro organizirano i već su odrađena četiri raspravna dana. Sada ipak slijedi mala stanka sve do 7. studenog. Najprije će se ispitati vještaci sudske medicine, a nakon toga policijski službenici.

U međuvremenu spis ide i na Vrhovni sud jer se Smiljana Srnec žalila na produljenje istražnog zatvora.

Foto: zv

Ostavi komentar