Slovenija uvodi obavezno testiranje studenata i učenika

Ljubljana, Slovenija, foto: Pixabay
Ljubljana, Slovenija, foto: Pixabay

U Sloveniji će se od ponedjeljka svi učenici i studenti, koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli koronavirus, morati testirati, a testiranje će se provoditi tri puta tjedno u prostorijama škole ili fakulteta, priopćilo je Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta.

Kako će se u praksi odvijati samotestiranje učenika i studenata u školama i jesu li predviđene bilo kakve sankcije za nepoštivanje ove obveze još nije poznato, piše 24 sata.hr

Slovenska vlada u petak je donijela strože mjere za ograničavanje širenja koronavirusa,  među kojima je, između ostalog, propisano da će se samotestiranje učenika i studenata od ponedjeljka odvijati tri puta tjedno u prostorijama obrazovnih ustanova. Na početku je rečeno kako će samotestiranje i dalje biti dobrovoljno, no naknadno su najavili kako će ono ipak biti obavezno.

Samotestiranje će tako biti obvezno za sve učenike i studente, s izuzetkom onih koji ispunjavaju PCT uvjete (bolesni, cijepljeni, testirani).  Samotestirati će se i oni koji rade s djecom s posebnim potrebama ili poteškoćama u razvoju.

Testiranje će biti obavezno i za sudjelovanje u sportskim programima, sportsko-rekreacijskim aktivnostima te izvannastavnim aktivnostima.

Učenici i studenti od ponedjeljka pa nadalje, mjesečno će imati će pravo na 15 brzih testova, a moći će ih preuzeti u ljekarnama s osobnom zdravstvenom iskaznicom.

Od ponedjeljka će u svim javnim ustanovama biti obvezna uporaba zaštitne kirurške maske ili FFP2 maske, a platnene maske više neće biti dovoljne. 

Ostavi komentar