Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. deveti četvrtak nakon Uskrsa.

Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Euharistija je spomen čin da je Krist jednom za svagda na križu prikazao žrtvu Ocu za čovječanstvo, a kao spomen na to vjernici u pričesti primaju tijelo Kristovo da se njihove  duše napune milošću Božjom.

Početak slavljenja Svetkovine Presvetog tijela i Krvi Isusove veže se uz  redovnicu Svetu Julijanu iz samostana kod Liegea u Belgiji,koja je imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima diljem Hrvatske i taj blagdan je u Hrvatskoj neradni dan. Uz mise uobičajene su i procesije s Presvetim.

 

Ostavi komentar