Školu počinju toplim jelima na žlicu, a završavaju na sendvičima i masnim piroškama!

O zdravoj i pravilnoj prehrani te koliko je ona važna za naš organizam slušali smo otkad smo u prvom razredu osnovne škole sjeli u školske klupe. Još uvijek se vrlo dobro sjećam piramide zdrave prehrane na kojoj smo brusili svoja znanja koje su namirnice zdrave, a koje manje zdrave te u kojem omjeru bismo te namirnice trebali jesti.

Za peticu smo morali piramidu zdrave prehrane savršeno naučiti, a zatim bismo tijekom velikog odmora znali nahrliti na pizze, bureke ili nešto slično. Poprilično paradoksalno, zar ne? Učili nas jedno, a u praksi činili sasvim drugo.

U temi broja aktualnog broja Međimurskih novina bavimo smo se pitanjem što jedu naši školarci u osnovnim i srednjim školama. Posjetili smo i OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica gdje smo vidjeli na čemu se temelji njihova školska kuhinja.

Za srednjoškolce i dalje nema organizirane kuhane hrane u školama. Prema trenutnom zakonu, s obzirom na to da srednja škola nije obavezna, to nisu obavezni organizirati. Tako su naši srednjoškolci i dalje osuđeni na biranje uglavnom između pekarskih proizvoda, fast fooda, sendviča, automata s grickalicama te gaziranih i negaziranih sokova.

S liječnicom Branislavom Belović, specijalisticom pedijatrije i socijalne medicine te jednom od vodećih stručnjaka na području promicanja pravilne prehrane i primjerene tjelesne aktivnosti, razgovarali smo na temu kakva je hrana primjerena djeci školske dobi, od čega bi se sve trebao sastojati njihov jelovnik i kakvu hranu trebaju izbjegavati.

Cijeli članak pročitajte u aktualnom broju MEĐIMURSKIH NOVINA koje od petka, 25. studenog, možete nabaviti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Ostavi komentar