Drugašići Draškovca otkrili zanimljivosti Čukovca

Čukovec je malo prigradsko naselje grada Preloga u kojemu živi oko 250 stanovnika u 88 kućanstava. Neki izvori tvrde da je ime naselja poteklo od ptice Ćuka, a zaista, Čukovec je poznat po prisustvu sova. Učenici 2. razreda OŠ Draškovec osobno su to doživjeli tijekom nastave na otvorenom u petak, 12. travnja.

Škola u prirodi

Osim toga, istaknuli su i druge zanimljivosti ovog naselja i podijeljenost na dva kvarta. Kvart “Mecelo” karakterizira obilje stabala oraha, a danas je to područje pretvoreno u dječje igralište i park posvećen mještaninu Kreši Madiću, hrvatskom branitelju koji je poginuo u Domovinskom ratu. U kvartu “Trate” proteže se šuma hrasta lužnjaka stara oko 130 godina.

Škola u prirodi

Razgledali su i kapelicu sv. Jakova, zaštitnika ovog sela, koja je izgrađena 1868. godine, a o njenom značaju slušali su od zvonarice Terezija Lehki. Učenici su još razgledali i staru vatrogasnu špricu kakvom su se vatrogasci služili krajem 18., početkom 19. stoljeća.

Škola u prirodi

Škola u prirodi

Tijekom nastave učenici su doznali da vrijedni Čukovčani uglavnom rade u industriji, ali i da u svoje slobodno vrijeme obrađuju djedovinu. Osim ratarstvom poneki se bave i stočarstvom. Tako su upoznali Jakova Slavičeka, bivšeg učenika OŠ Draškovec koji pored redovnog posla uzgaja ovce. Drugašići su ih imali prigodu hraniti i pomaziti, no već su morali put “Trata” gdje su ih čekali volonteri udruge “Hrast” Vanja Balent i Božidar Mihoci.

Škola u prirodi

Poveli su ih na baru ne bi li vrijeme proveli u školi ribolova. Učenici su pokazali izvanredne vještine u ribolovu pod strpljivim vodstvom učiteljice Ksenije Dukarić, hvatajući razne ribe, od kedera do pravih primjeraka za ručak. Putem do šume, slučajno su naišli na lugara, postavljajući mu brojna pitanja. Njihova znatiželja i iskustvo u prirodi nadmašili su ono što bi mogli naučiti iz knjiga.

Škola u prirodi

Na kraju, učenici su s odličnim ocjenama prošli i ispitu koji im je brzinski pripremio rejonski policajac Dražen Zadravec iz Čukovca. Kao nagradu, dobili su priliku sjesti u policijsko vozilo i uključiti rotirajuća svjetla. Sada s nestrpljenjem iščekuju novi školski dan izvan učionice, gdje ih čeka upoznavanje s naseljima Oporovec, Hemuševac i Draškovec, odakle dolaze učenici OŠ Draškovec.

Škola u prirodi

Škola u prirodi

Škola u prirodi

Škola u prirodi

Škola u prirodi

Škola u prirodi

Škola u prirodi

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE