Sjednica Vlade u Međimurju odgođena za 25. srpnja, ali se pripreme za nju nastavljaju

sjednica vlade u Međimurju
Priprema na kolegiju načelnika i gradonačelnika za sjednicu Vlade u Međimurju

Priprema za sjednicu Vlade Republike Hrvatske u Međimurju bila je tema kolegija načelnika i gradonačelnika međimurskih općina i gradova. Puno je zahtjeva upućeno koje trebaju potporu Vlade od dogradnje škole za prijelaz na jednosmjensku nastavu u Murskom Središću izgradnje nove škole u Nedelišću, zaobilaznica Nedelišća i Murskog Središća, izgradnje vrtića i sportskih dvorana, prijenosa državnog zemljišta općinama koje bi to zemljište bolje namjenski iskoristile, ali su zahtjevi zapeli neriješenih držanoj administraciji. Recimo i to da je prema prethodnim najavama sjednica Vlade biti održana 18 srpnja, a sada je prebačena za tjedan dana kasnije, 25 srpnja. Je li to konačan datum održavanja vidjet ćemo kad se to dogodi.

Na sastanak je došao i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Istaknuo je kako je 119 projekata koje su pripremile Međimurska županija i jedinice lokalne samouprave distribuirano po nadležnim ministarstvima na razmatranje, dok se župan Matija Posavec nadovezao kako svih 119 točaka zasigurno ne može biti uvršteno na dnevni red sjednice Vlade, no upravo iz takvih razloga potrebne su koordinacije i ovakvi sastanci.-Dobili smo priliku da sjednica Vlade RH bude održana u Čakovcu, a drugi korak je da priliku iskoristimo i realiziramo projekte koji bi označili još brži i ravnomjerniji razvoj naše županije. Zato je važno da svi zajedno napravimo kvalitetnu pripremu za sjednicu Vlade koja će se u Čakovcu održati 25. srpnja“, zaključio je župan Posavec.

Ministar Horvat dodao je kako je ovo treća koordinacija s gradonačelnicima i načelnicima s ciljem određivanja prioritetnih točaka. -Mnogo je projekata koji su u ovom trenutku ili u segmentu nekretninskog rješavanja problema ili dodjele određenog zemljišta, za što očekujem da na sjednici Vlade zaključcima bude riješeno ili da barem obveže Vladu da do kraja godine riješi predmetni problem. S druge strane, postoje projekti koji ni u državnom proračunu ni u bilo kojem strukturnom fondu Europske unije nemaju izvorište. Bojim se da oni u ovom trenutku neće moći biti riješeni, no barem imamo dobar pokazatelj broja i vrsta inicijativa u Međimurskoj županiji što nam je važno s obzirom na visoku fazu projektiranja financiranja europskih projekata za razdoblje od 2021.-2027. godine. Dio tih projekata bit će nam nit vodilja u programiranju budućeg financijskog razdoblja, što ujedno znači da će biti osmišljeni natječaji koji će se raspisivati 2021. godine i na koje će gradovi i općine moći aplicirati svoje infrastrukturne projekte.“, kazao je ministar Horvat, nakon čega je svaki od gradonačelnika i načelnika općina ukratko iznio svoje prioritetne prijedloge projekata.

S druge strane Stjepan Kovač gradonačelnik Čakovca pobunio se protiv prijedloga Vlade o dodjeli zemljišta za proširenje romskog naselja u Kuršancu. Nećemo se odreći 1,5 milijuna kuna da država daruje to zemljište. To je kupnja, a ne dodjela zemljišta, kazao je Kovač. Za te novce se može kupiti dosta zemljišta u okolici romskog naselja, bio je odlučan gradonačelnik Čakovca. U istom tonu nastavio je i načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec, kazavši: – ne dam im ni centimetar besplatno, jer se pokazalo u Orehovici da su nakon legalizacije romskog naselja niknule još 52 kuće bespravno. Borimo se za integraciju i poštivanje zakon svih građana a, ovakav način nije pravi put, ukazao je Grgec.

Ostavi komentar