Selnica: Murs-ekom preuzima pogrebne usluge na groblju

Ilustracija: Groblje u Selnici

Od 1. siječnja usluge održavanja groblja u Selnici preuzima Murs-ekom. Tim je povodom na sjednici Općinskog vijeća  prisustvovao Christian Črešnjovec, novi direktor Murs- ekoma, kako bi pojasnio novosti u vezi u vezi pokopa pokojnika, odvoza smeća i ostalih usluga koje Murs-ekom trenutno nudi.

Selničke vatrogasce mijenjaju Murs-ekomovi djelatnici

– Naši vatrogasci sve teže osiguravaju ljude za spuštanje pokojnika u grob, posebice zato što ljudi rade u vrijeme sprovoda. Zbog toga će taj posao preuzeti Murs-ekom čiji smo dioničari – kazao je uvodno načelnik Ervin Vičević te dao riječ direktoru Murs-ekoma koji je objasnio kako će funkcionirati cijeli proces.    

Za početak će preuzeti održavanje groblja i osnovne usluge pokopa. Trenutno je u tijeku dobivanje dozvole za bavljenje pogrebničkim djelatnostima. Murs-ekom predao je zahtjev u Ured državne uprave te bi tijekom prosinca trebali dobiti dozvolu, a u siječnju iduće godine preuzeti obavljanje pogrebničkih usluga, uz Selnicu, i u Murskom Središću te na groblju Peklenica-Križovec.

Preko Murs-ekoma ići će kopanje grobne jame, spuštanje pokojnika u grob, rezervacija grobnih mjesta, a po novom će se i grobna naknada uplaćivati Murs-ekomu. U tu svrhu imaju zaposleno dvoje grobara. Jedan je zaposlen kao voditelj groblja u Murskom Središću, a drugi kao voditelj na groblju Peklenica-Križovec. Črešnjovec je istaknuo također da imaju problema s pronalaženjem osobe koja bi obavljala poslove grobara u Selnici. Nakon raspisanog natječaja još im se nitko nije javio mada se nudi dosta velika neto plaća i putni troškovi.

Što se tiče troškova ukopa i korištenje mrtvačnice, cijene bi trebala biti otprilike kao i do sada. Dakle, 450 kuna za troškove ukopa i 150 kuna za korištenje mrtvačnice, no cjenik pogrebničkih usluga trebao bi se u sljedećih nekoliko tjedana još točno definirati.  

Žuti i crveni kartoni za nepravilno odvajanje otpada

Jedna od novina je također da će se biootpad odvoziti utorkom, papir i plastika četvrtkom, a metal i tetrapak petkom. Iznijet je i podatak da je u Selnici povećan broj korisnika odvoza za 11 posto, što je veliko povećanje u odnosu na ostale općine. Osim toga cijena odvoza otpada smanjit će se za otprilike pet kuna po kućanstvu.

Vijećnika Josipa Bogdana zanimalo pak je kontrolira li se što se baca u kante i vreće, odnosno odvajaju li mještani otpad. Istaknuo je da nije fer da jedni odvajaju smeće, a drugi sve smeće  bacaju isti koš.

-Ne bi se smjelo uzimati otpad koji nije pravilno sortiran. Možda je bilo propusta jer se jednostavno u detalje ne stigne provjeravati svaka kanta. Našim dečkima kazat ću da na to obraćaju više pažnje. Od početka 2019. godine će se strože kontrolirati sortiranja i bit će kazni – napomenuo je Črešnjovec.

U nastavku je dodao da će se uvesti žuti i crveni kartoni za mještane koji nepravilno odvajaju otpad. Prvo će se, istaknuo je Črešnjovec, izdati opomena, a ako se ni nakon toga mještani neće pridržavati pravila, slijedi kazna.

Ostavi komentar