Sandra Mesarić pobijedila birokraciju i izborila se za prava svog djeteta

Sandra Mesarić
Mali Leo i njegova majka Sandra puno opuštenije žive nakon što su počeli koristiti bezbolni mjerač šećera

Odluka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje o stavljanju aparata za bezbolno kontinuirano mjerenje glukoze na HZZO-ovu listu pomagala koja je stupila na snagu prvog lipnja razveselila je dijabetičare diljem zemlje. Među njima je i sedmogodišnji Leo Fučec iz Palinovca te njegova majka Sandra Mesarić kojima je navedeni aparat poboljšao kvalitetu života na više razina. Koriste ga već jedno duže vrijeme, a do sada su ga nabavljali raznim kanalima iz Njemačke. Srećom, to više neće morati činiti jer će aparat konačno biti dostupan u Hrvatskoj od kolovoza.

Tko ima pravo na besplatni aparat?

– Nakon što smo počeli koristi FreeStyle libre sustav moj sin i ja smo više opušteniji. Sa senzorom su nam slobodnije ruke. Aparat nam pokazuje i trend glukoze u krvi, znači je li on stabilan ili pada, pa možemo pravovremeno reagirati, što kod klasičnog mjerenja nije moguće jer se tamo vidi samo trenutna razina šećera – ispričala nam je majka Sandra, sretna što je navedeni aparat napokon stigao i na naše tržište pa više neće morati posezati za njegovom kupnju u inozemstvo gdje košta oko 60 eura.

Na teret zavoda pravo na senzor imat će sljedeće osobe: djeca od 4 do 18 godina, trudnice, slijepe osobe  te odrasle osobe sa šećernom bolešću tipa 1 na intenziviranoj terapiji inzulinom i s „dokazanom hipoglikemijom u hospitalnim uvjetima“. Revolucionarni aparat kojim će napokon prestati bolovi nastali od pikanja prepisivat će liječnici obiteljske medicine prema preporuci indiciranog specijalista dijabetologa.

Leo Fučec
Leo Fučec

Aparat ima svoje trajanje, a to je 14 dana. Nakon što taj rok istekne više se ne može koristiti. Sastoji se od malenog okruglog senzora veličine kovanice te glukozu mjeri u međustaničnoj tekućini svake minute pa to omogućuje pregled povijesti kretanja glukoze. Najčešće se stavlja na nadlakticu, ali može se staviti i na neka druga mjesta na tijelu.

– Moram naglasiti da neki korisnici aparata nisu baš zadovoljni sa senzorom jer zna biti nekih odstupanja u odnosu na klasični aparat kod mjerenja šećera, no mi imamo samo pozitivna iskustva. Dijete može svaku minutu sebi izmjeriti šećer bilo gdje da se nalazi. Nema više bolnih prstića od učestalog pikanja iglom – ispričala je Sandra.

Roditelji apelima doprinijeli uvođenju aparata

Do uvođenja aparata na hrvatsko tržište vrlo vjerojatno ne bi došlo da roditelji diljem Hrvatske nisu svojim dopisima, zivkanjima i prozivanjem u medijima apelirali na to da i naši dijabetičari zaslužuju bolji život. U tu su svrhu pokrenuli inicijativu za “Život s manje boli” i na kraju izborili ulazak aparata na hrvatsko tržište i tako doprinijeli napretku životima osoba s dijabetesom u tom segmentu.

– Inicijativu “Za život s manje boli” pokrenulo je 16 najvećih udruga s područja Hrvatske, među kojima je i naša udruga Međimurski slatkiši. Godinu dana smo se putem društvenih mreža i medija, kako je tko umio i stigao, borili na vlastitu ruku te pokretali peticije i obavještavali javnost o našim problemima i davali do znanja koliko bi nam ta tehnologija olakšala život – istaknula je majka mališana s dijabetesom, koja se kao lavica sa svim kolegama u sličnim mukama borila da se djeci i svima ostalima u Međimurju omogući kvalitetniji i bezbolniji način života.  

Leo Fučec
Leo Fučec

Foto: Zlatko Vrzan, privatna arhiva

Ostavi komentar