ANKETA: Matija Posavec ili Boška Ban Vlahek, koga biste radije vidjeli u Saboru?

Hoće li Matija Posavec aktivirati saborski mandat, a Boška Ban Vlahek mu osloboditi klupu u kojoj ga mijenja?

Matija Posavec ima izvorni mandat u Hrvatskom saboru i nakon prestanka mandata obnašanja dužnosti župana, na koju je dao ostavku, u roku od osam dana od prestanka mandata ima pravo prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor ponovno aktivirati svoj mandat. No aktivira li mandat to znači da će ipak propustiti kandidaturu za župana na ovim iznenadnim izborima.

Rok za aktiviranje mandata mu istječe i zasigurno će u zadnji čas odlučiti u Sabor ili ne.

Mirovanje zastupničkog mandata u tom slučaju prestat će osmog dana od podnošenja zahtjeva. U slučaju da on ponovno aktivira mandat, iz Sabora izlazi Boška Ban Vlahek, koja ga zamjenjuje.

No hipotetski, ako bi aktivirao mandat i ako bi mu kazna bila izrečena tijekom mandata, sve ovisi kakva i kolika bi ona bila. Prema zakonu, zastupniku prestaje mandat ako je pravomoćnom sudbenom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od šest mjeseci.

Dakle, dobije li kaznu koja nije zatvorska može u Sabor.

Jednako tako, birači i stranke ne smiju kandidirati u Sabor kandidate koji su pravomoćnom presudom osuđeni na bezuvjetnu kaznu zakona u trajanju duljem od šest mjeseci. A po isteku kazne mogu se kandidirati ponovno nakon određenog vremena rehabilitacije koje ovisi o težini kazne.

Ako Matija Posavec aktivira saborski mandat, to znači da se neće kandidirati za župana, jer po zakonu ne može biti župan i saborski zastupnik, nego samo jedno ili drugo.

Koga biste željeli radije u Saboru?
1191 votes
×

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE