Rusija lansirala Sotonina sina kao poruku Zapadu

Borodyanka (Ukrajina), Photo by Алесь Усцінаў/Pexels

Rat u Ukrajini ušao je u 56. Dan, a bitka za Donbas ulazi u treći dan, uz stalne napade ruske vojske. Najveće bitke se vode kod Harkiva, Izjuma, Donjecka, Mariupolja, Melitopolja i Hersona.

Pripadnici bojne Azov se još drže u čeličani Azovstal u Mariupolju, kažu da će se boriti do posljednjeg metka.

Ruska strana je za danas najavila primirje u Mariupolju, no branitelji Mariupolja im ne vjeruju. Mariupolj sve više postaje simbol nepobjedivosti i otpora.

Rusija je namjerno upravo danas lansirala interkontinentalnu balističku raketu Sarmat, prema NATO nazivu „Sotonin sin“. Sarmat je strateški raketni sustav težak 200 tona koji može nositi desetak i više nuklearnih glava i može uništiti površinu jednog Teksasa ili Francuske. Prema neprovjerenim podacima, domet mu je 18.000 kilometara, što znači da može zahvatiti sve zapadne zemlje.

Predsjednik Putin je nakon lansiranja izjavio da u svijetu nema rakete sličnih ovoj i neće je biti još dugo. Poruka Zapadu i saveznicima Zapada je da je dosta bilo povlačenja Rusije, te da će ova raketa zajamčiti sigurnost Rusije duže vremena. Sarmat je lansiran s kozmodroma Plesetsk, a stigle su na cilj na poluotoku Kamčatki.

SAD tvrde da nisu uznemnirane lansiranjem Samasta, te da upućuju Ukrajini još jednu pomoć u oružju vrijednu 800.000 dolara.

Pojačane diplomatske aktivnosti

Diplomatske aktivnosti pojačane su zadjih dana. Tako Kina poručuje da će pojačati „stratešku koordinaciju“s Moskvom bez obzira na trenutne međunarodne okolnosti.

U svijetu se sve više čuje da je diplomacija zakazala i da se rat između Rusije i Ukrajine mogao izbjeći, tim više što su pregovori prekinuti i ne zna se kad će se nastaviti. To navodno već potiho govore i članovi ruske elite, prema informaciji koju prenosi Blomberg.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel boravio je u Ukrajini u znak podrške, te posjetio Borodjanku i sastao se s predsjednikom Zelenskim u Kijevu.

Mađarska je opet ponovila da neće podržati nikakve sankcije na ruski plin i naftu, prema izjavi mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijatroa.

Prema anketi, sve više Šveđana, sad je to 57 posto, se opredjeljuje za NATO. Opredjeljivanje Šveđana i Finaca izazvala je ruska agresija na Ukrajinu.

Rusija je uvrstila BIH na popis država čijim se građaniam dopušta ulazak u zemlju bez viza zračnim linijama. Isti režim slobodnog ulaska u Rusiju i boravka do 30 dana imaju i nositelji putovnica Crne Gore, svi državljani Srbije te građani zemalja poput Kube, Tajlanda, Mozambika i Turske.

Rusija je zaprijetila Moldaviji nakon što je Kišinjev zabranio znak „Z“ i „V“ koji predstavljaju potporu ruskim trupama. Rečeno je da će Moldavija završtiti na smetištu povijesti i da koristi ruski plin. Moldavija nije provela sankcije protiv Rusije.

Brazil je protiv rata i protiv sankcija Rusiji, obzirom na rat on postaje jamac za tržište hrane istočne Europe. Politički čelnici smatraju da je “savršen” trenutak za pristupanje Brazila Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) i za sklapanje trgovinskog sporazuma između Mercosura i Europske unije. Brazil će u protivnom nastaviti povećavati izvoz u Aziju i na Bliski istok.

Iz Ukrajine je izbjeglo više od 5 milijuna ljudi, prema podacima UNHCR-a.

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je da su ruske sdnage izgubile 20.900 vojnika, 815 tenkova, 2087 borbenih oklkopnih voziola pješaštva, 391 topničkih sustava, 67 sustava za protuzračno djelovanje, 171 zrakoplov i 150 helikoptera.

Istočno bojište

Ruski stožer objavio je da je izveo više od tisuću akcija na Donjeck i Lugansk i na jugu Ukrajine.

Nastavljeno je rusko granatiranje duž linije razdvajanja u Donjecku, a ukrajinske snage odbile su brojne pokušaje napada.

Ruske snage pokušavaju napredovati prema gradu Zaporožju na jugoistoku Ukrajine, priopćilo je u srijedu gradsko Regionalno vijeće. Ruske trupe nastavljaju granatirati ukrajinske položaje te se nastoje probiti iu smjeru Pokrovske – Huliaipole”.

Šef regionalne vojne uprave Luhansk u istočnoj Ukrajini Serhii Haidai upozorio je u srijedu na moguće ruske “provokacije” tijekom nadolazećih uskrsnih bogoslužja i pozvao vjernike da bogoslužja prate putem interneta.

Mnogi Ukrajinci slave Uskrs prema julijanskom kalendaru, a Uskrsna nedjelja ove godine pada 24. travnja. Haidai je preporučio da se Uskrsnim slavljima prisustvuje putem interneta.

Prema jučerašnjim odacima, Rusija je u Donbasu rasporedila 20.000 plaćenika iz Sirije i Libije te ukupno od početka rata oko 8.000 plaćenika Wagner, kojih je 3000 već izginulo u dosadašnjim borbama.

Južno bojište

Rusija je predložila prekid vatre u srijedu na području oko željezare Azovstal u južnom gradu Mariupolju.

Ukrajinski predsjednik Zelenski potvrdio je danas da je spreman pustiti ruske zarobljenike u zamjenu za siguran prolaz civila i ukrajinskih snaga iz Mariupolja. Vjeruje se da je u gradu Mariupolju ostalo oko 1.000.000 građana. Ujedno je demantirao da je Rusija poslala dokument vezan uz mirovne pregovore, kao što je izjavila ruska strana.

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko objavio je da su u 14 sati po lokalnom vremenu (13 po hrvatskom) otvoreni humanitarni koridori između Mariupolja i Zaporižja.  Ukrajinska strana ne vjeruje da će Rusi omogućiti siguran prolaz civilima.

Ostavi komentar