Roman Kristiana Novaka među finalistima za titulu hrvatskog romana godine

Dva tjedna uoči sedamnaeste dodjele tportalove književne nagrade poznato je i pet finalista koji će se boriti za prestižnu titulu hrvatskog romana godine, a ona donosi nagradu od 10 tisuća eura i audioknjigu u izdanju Book&zvooka. Riječ je o aktualnim romanima Magdalene Blažević, Damira Karakaša, Kristiana Novaka, Marka Tomaša i Tee Tulić, prenosi tportal.

Kako piše tportal, odlučio je tako peteročlani žiri koji čine kroatistica Andrea Milanko, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić, psiholog i kolumnist tportala Boris Jokić te prevoditeljica i pjesnikinja, ujedno predsjednica žirija Vanda Mikšić.

Od 51 pristiglog naslova, žiri je najprije izabrao 11 polufinalista, a sada su poznati i finalisti – pet romana koji se natječu za novčanu nagradu od 10 tisuća eura i audioizdanje na platformi Book&zvook. Pobjednik će biti objavljen 18. lipnja.

Kristian Novak rođen je 1979. godine u Baden-Badenu, u tadašnjoj SR Njemačkoj. Studij hrvatskog i njemačkog jezika završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2005. godine, gdje je 2011. i doktorirao. Paralelno s akademskim usavršavanjem, aktivno se bavio karateom te osvojio brojna svjetska i europska odličja. Od 2005. godine gradi akademsku karijeru, napredujući do višeg asistenta na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a ranije i u Rijeci.

Tijekom svoje uspješne spisateljske karijere, objavio je tri značajna romana: “Črna mati zemla”, “Ciganin, ali najljepši” i najnoviji “Slučaj vlastite pogibelji”. Romani “Črna mati zemla” i “Ciganin, ali najljepši” osvojili su tportalovu nagradu za najbolji roman, dok je “Ciganin, ali najljepši” također dobio nagrade “Ksaver Šandor Gjalski” i “Fran Galović” za najbolje prozno djelo. Oba romana su adaptirana za kazalište: “Črna mati zemla” u režiji Dore Ruždjak Podolski na sceni ZKM-a, a “Ciganin, ali najljepši” u režiji Ivice Buljana u zagrebačkom HNK-u.

‘Roman ‘Slučaj vlastite pogibelji’ Kristiana Novaka ispripovijedan je kao pletenica, od poglavlja u kojima se naizmjence smjenjuju glas profesorice i scenarij koji prati događaje i akcije što se roje oko braće policajaca, a vodi nas kroz slojeve sistema u srce društva i likova. Pitanja korupcije, lojalnosti, pojedinca nasuprot sistema, zakona i morala, ljubavi i slobode… iskrsavaju antiknom snagom u nuklearnom dobu, našem dobu, svuda oko nas i pozivaju na građansku hrabrost i rizik’, stoji u opisu urednika Krune Lokotara, prenosi tportal.

Na pitanje kako bi volio da čitatelji pristupe njegovom najnovijem romanu, Novak, u razgovoru s Geom Vlahovićem za tportal, istaknuo je u listopadu 2023. godine: – Nadaj se najboljem, budi spreman na najgore – moto tjeskobnih dobro dođe. Određeno olakšanje daje mi uvjerenje da u ovom trenutku bolje ne znam, da sam dao sve od sebe. Sigurno će se razočarati poneko tko je očekivao novu ‘Črnu mati zemlu’ ili nastavak ‘Ciganina’, ali to se neće dogoditi. Ovo mi je silno važna priča i nadam se da će odjeknuti u nekome, to je sve.

 

Izvor: tportal.hr

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE