ROLLS ROYCE MEĐU VINIMA: Cmrečnjakov i Jakopićev rizling dobili top ocjene

Renomirani hrvatski projekt ocjenjivanja vina „Vinske zvijezde“ organizirao je prvo veliko ocjenjivanje sorte rizling u Hrvatskoj, na Plešivici, u vinariji Jagunić i u Međimurju, u restoranu Terbotz 10. i 11. srpnja 2019. Ocjenjivanje je realizirano u suradnji s najpoznatijim sommelierom i znalcem rizlinga u Hrvatskoj, Željkom Bročilovićem Carlosom.

“SUMMER RIESLING TASTING”

Na prvo hrvatsko kušanje „SUMMER RIESLING TASTING“ pozvani su na (besplatno) sudjelovanje svi vinari koji proizvode rizlinge u Hrvatskoj, većinom iz bregovite Hrvatske i Slavonije. U komisiju su bili pozvani enolozi, vinski novinari, vinari, gosti-vinari iz Slovenije te vinski znalci. Kušanje se odvijalo dva dana zaredom, na dvije lokacije, s različitim sastavom komisije i različitim uzorcima.

Predsjednik komisije i glavni savjetnik događaja bio je sommelier Željko Bročilović Carlos. Njegovim znanjem o rizlingu i svjetskom reputacijom, projekt je dobio visoku vrijednost – ne samo u Hrvatskoj, nego u regiji i šire. Sorta rajnski rizling jedna je od najpoznatijih, znalci kažu i najplemenitija bijela sorta na svijetu. Zovu je i RR – „Rolls Royce“ među vinima, a samo vino – kraljem bijelih vina! Toliko superlativa iznuđuje detaljno kušanje, ocjenjivanje i promišljanje o vinu, zbog čega su organizatori nakon stručnog kušanja organizirali druženje s objavom rezultata. Diskusije, analize i procjene potakle su organizatore na potrebu odgovornog marketinškog promišljanja ciljanih vinskih događaja koji će privući svjetsku vinsku elitu u naše vinske regije gdje rizling pokazuje najbolje rezultate. U Hrvatsku će se pozvati „rizling-stručnjaci“ koji mogu svojim „masterclass“ radionicama pomoći vinskim profesionalcima, vinarima i ljubiteljima da bolje razumiju veličinu i potencijale rizlinga.

KUŠANJE PLEŠIVICA, VINARIJA JAGUNIĆ

Prvi dio ljetnoga kušanja rizlinga održao se na Plešivici, u vinariji Jagunić s 12 članova komisije, a kušao se 31 uzorak. Komisija: predsjednik Ž. Bročilović Carlos, somm; Darko Lugarić, somm; Hrvoje Petrić, novinar i connaisseur; Marko Rundek, somm; Jasminka Šaško, enologinja; Dominik Jagunić, vinar; Željko Suhadolnik, novinar; Franc Žgur, somm; Boštjan Protner, vinar; Ivo Kozarčanin, novinar; Ivan Perković, somm; Saša Zec, enolog.

Uzorci su bili podijeljeni u 3 kategorije: mlada vina (2018, 2017); vina starija od 3 god (2016 – 2011); vina s ostatkom šećera.

U prvoj kategoriji, najbolje je ocijenjen Rajnski rizling Sokač vina, 2017., srebro (85,8).

U kategoriji starijih vina, tri vina osvojila su srebro (Kolarić, Coletti Rajnski rizling sur lie 2016. – 85,2; Šember PG Rajnski Rizling 2015. – 86,9; Obrt Šimanović, Rajnski Rizling 2012. – 85,4).

U kategoriji vina s ostatkom šećera, zlato su osvojili rizlinzi Bolfan Rajnski Rizling Primus, polusuho 2015. (90,7) i Bodren, Rajnski rizling ledeno vino 2014. (92,7). Srebro su osvojili Bodren Rajnski rizling ledeno vino 2013. (89, 8) i Kopjar Rajnski Rizling polusuho, 2017. (85).

Drugi dio kušanja vina održan je u Terbotzu Železna Gora

KUŠANJE RIZLINGA – RESTORAN TERBOTZ

Nakon Plešivice, drugi dio ljetnoga kušanja rizlinga održao se srijedu i četvrtak u Međimurju, u restoranu Terbotz, s 9 članova komisije i 29 uzoraka. Komisija: predsjednik Željko Bročilović Carlos, somm; Branimir Jakopić, vinar; Željko Suhadolnik, vinski novinar; Ivan Perković i Igor Ivanić, znalci – sommelieri; Milan Hlebec, vinar; Ivan Goričanec, Jože Rozman, Staša Bizjak – novinari i znalci.

Uzorci su bili podijeljeni u tri kategorije: mlada vina (2018, 2017), vina starija od 3 god (2016 – 2011) te vina s ostatkom šećera. Vina je točio Martin Jakopić.

U prvoj kategoriji, najbolje su ocijenjeni Rajnski rizling Vinogradarstvo i podrumarstvo Cmrečnjak 2017. (86,42) i Erdutski vinogradi 2017. (85,28). U drugoj kategoriji najbolje su ocijenjeni rizlinzi Vinogradarstva i podrumarstva Jakopić, 2015. (85,7) i 2007. (86,0). U kategoriji vina s ostatkom šećera niti jedno vino nije prešlo prag od 85 bodova, a najbolje ocijenjen je bio Rajnski rizling 2017. Vina Papak Ilok (82,71). Nije bilo uzoraka kategorije visokih predikata.

Dva rizlinga poznatih međimurskih vinara Cmrečnjak i Jakopić dobili su odlične ocjene

RAZGOVOR O RIZLINGU

Iz razgovora o rizlingu treba izdvojiti važnu rečenicu slovenskog vinara Boštjana Protnera: „Vinar treba željeti rizling, vjerovati u rizling, treba se odlučiti za rizling“, jer iako u Sloveniji ima dosta rizlinga, čini se da ga vinari rijetko nude svojim gostima u izboru kušanja prva tri vina podruma. Ako se određeno vino ne nudi, o njemu se ne zna, vinoljupci ga ne prepoznaju i teško se prodaje.

Sommelier Darko Lugarić, suvlasnik zagrebačkog restorana Agava, predložio je popularizaciju sorte kroz spajanja uz sljedove hrane, ali i naglasio kako je velik problem u ugostiteljstvu neznanje, nepoznavanje sorte, ali i kakvoća hrvatskih rizlinga.

Željko Bročilović Carlos naglasio je da postoje referentni svjetski rizlinzi. Nije teško dokučiti kakvi su oni, a kad se to prepozna, puno će se lakše odlučiti/krenuti smjerom prema kvalitetnijem i boljem.

Rezultati plešivičkog kušanja uzoraka s Plešivice i Krašića, iz Zagorja i Moslavine, pokazali su da je „srednja kategorija“ (vina od 3 godine i starija) imala više dobrih rezultata, što pokazuje da mu odležavanje u boci godi.

Rezultati međimurskog kušanja potvrdili su plešivičke zaključke, mladi rizlinzi berbe 2018. pokazali su skromnije ocjene od odležanijih. Dodatna je preporuka vinarima puniti rizling u „rizling – boce“ jer se i time pokazuje poštovanje prema vinu i njegovoj sortnosti.

Cilj prvog velikog kušanja hrvatskih rizlinga bila je prvenstveno edukacija za ocjenjivače i za vinare. Htjelo se proučiti i pokazati karakteristike sorte, povećati razumljivost sorte, „podebljati” prepoznatljivost vina, a time i vidljivost/uspješnost u prodaji i ugostiteljstvu. Rezultati su pokazali da ipak većina vinara (ima izuzetaka!!!) još uvijek traži svoj najbolji put s rizlingom, jer za rizling se treba odlučiti, a onda biti s njime izuzetno strpljiv i nježan.

Kada razumijevanje i ljubav između vinara i sorte dosegnu svoju uzvišenu etapu, hrvatski će rizling postići bolju kvalitetu, potvrditi svoj status „najplemenitije vinske sorte“ i „kralja bijelih vina“, i u Hrvatskoj (ponovno) pronaći eleganciju i raskoš kakvu ljubitelji rizlinga traže, vole i žele. Prema pozitivnim reakcijama vinara, hrvatski rizlinzi se polako, ali sigurno vraćaju na mjesto koje im i pripada, a u storiji o rizlingu okreće se nova, važnija stranica.

Tekst: Marija Vukelić i Ivan Goričanec
Fotografije: Julio Frangen i Ivan Goričanec

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE