28.1 C
Čakovec
Subota, 2 rujna, 2023

Retrospektivnom izložbom otvorena 12. Umjetnička kolonija Štrigova

Muzej Međimurja Čakovec šalje piopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo: 

Retrospektivnom izložbom akademskog kipara Petra Ujevića u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec 1. srpnja je otvorena 12. umjetnička kolonija Štrigova 2022.

Publiku su pozdravili Josip Mikec u ime organizatora kolonije, a to su Općina Štrigova i  Turistička zajednica Općine Štrigova i Erika Nađ-Jerković, muzejska savjetnica koja je postavila kiparovu izložbu u Muzeju Međimurja.  

O autoru i njegovu djelu na otvorenju je govorila povjesničarka umjetnosti Dunja Horvat Weitner koja je napravila izbor radova i napisala predgovor za katalog.

“U opusu Petra Ujevića”, kazala je na otvorenju čakovečke izložbe povjesničarka umjetnosti Dunja Horvat Weitner, “općenito razabiremo dvije odvojene tematske i oblikovne cjeline: prvoj pripadaju narativne figuralne kompozicije i reljefi najčešće sakralne tematike, a drugoj prikazi samostalnog motiva, gdje je pažnja, izostankom naracije, usmjerena na formu, obradu materijala i simbolička značenja. Ujeviću je posebno drag motiv posrnula konja, kao i svojevrstan mu antipod – pravilno oblikovana kugla – simbol savršenstva i besmrtnosti koja podsjeća na nikada više dostižno blaženstvo raja. Iza mnogih lica Ujevićeva opusa ipak se nalazi jedan čovjek i jedna ruka, istodobno produhovljena i djetinje zaigrana. Poput škrinje s draguljima koja plijeni svojim raznobojnim sjajem, Ujevićevo djelo obogaćuje širinom svoje zrele i blistave kiparske imaginacije”.

Petar Ujević rođen je 1960. u Krivodolu, pokraj Imotskog. Kao član glasovite obitelji Ujević odmalena je bio izložen umjetnosti i  potican da stvara. Nakon završetka gimnazije u Imotskom odlazi na studij kiparstva u Zagreb, gdje studira u klasi Stipe Sikirice, Želimira Janeša i Branka Ružića.

Umjetnik Petar Ujević zbog bolesti nije bio na otvorenju izložbe.

Ne propustite pogledati vrijedan i zanimljiv opus ovog akademskog kipara, a izložba se može razgledati svaki dan u Muzeju Međimurja do 28. srpnja 2022. 

(Erika Nađ-Jerković)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE