RAZGOVOR S VALENTINOM Škvorcom, načelnikom općine Mala Subotica

Valentino Škvorc
Valentino Škvorc, načelnik općine Mala Subotica

Dvotjednim programom, po principu za svakoga ponešto, općina Mala Subotica obilježila je svoj Dan. Uz niz sportskih, kulturnih i zabavnih manifestacija, službeno je svoja vrata otvorio obnovljeni vrtić Potočnica. Nama je to bila prilika za poduži razgovor s načelnikom, Valentinom Škvorcom.

1. Dan Općine, ove je godine u Maloj Subotici obilježen poprilično svečano budući da se otvorio rekonstruirani Dječji vrtić. 

– Proslava Dana Općine idealna je prilika da se svečano otvori netom završena rekonstrukcija i dogradnja postojećeg Dječjeg vrtića Potočnica Mala Subotica. Ukupna ugovorena vrijednost projekta iznosi 7.336.098 kuna (rekonstrukcija i dogradnja, oprema kuhinje, namještaj i didaktička pomagala, informatička oprema, vanjsko uređenje i vanjska rasvjeta). Također, Općina je kroz projekt Svi u vrtić, mališanima osigurala i poslijepodnevnu smjenu. Za svu djecu, neovisno o vrtiću, sufinancira se boravak za 1. dijete 58%, za drugo 70%, a za treće 100% ekonomske cijene. Dogradnjom se povećao broj boravaka na 5 te smo time dobili uvjete za upis jasličke grupe. Gledajući ukupno, vrtić može primiti oko 120 djece.

2. Osim vrtića, unatrag godinu dana radilo se na drugim poljima. Kojim?

– Jedna od većih investicija svakako je i rekonstrukcija javne rasvjete. Radi se o projektu ugovorene vrijednosti 1.447.945 kuna kojim se prišlo prelasku na LED rasvjetu na području cijele Općine. Novom rasvjetom ostvarit će se značajne uštede u potrošnji energije, a posebice na popravku javne rasvjete. Nadalje, izgradnja rasvjete planira se na spojnoj cesti između Palovca i Strelca. Županijska uprava za ceste Međimurske županije na navedenoj dionici planira izgradnju pješačko-biciklističke staze i biciklističke trake kako bi se sudionicima u prometu pružila maksimalna sigurnost na prometnici.

Dovršen je projekt sanacije opasnog raskrižja državne i županijske ceste u Maloj Subotici („kod Mandlina“). Postavom semafora i sanacijom prometnice uvelike je poboljšana sigurnost sudionika u prometu, iako smo još i danas svjedoci prolaska neodgovornih pojedinaca kroz crveno svjetlo.

U većini naselja dovršena je izgradnju optičke mreže. Općina financira priključke u vrijednosti od 100 € čime postaje suvlasnik izgrađene mreže. Vrlo smo aktivni u prijavama na otvorene natječaje ministarstava i drugih tijela, od iznalaženja izvora sufinanciranja za izradu projektne dokumentacije do sufinanciranja provedbe projekata. Tako je u 2018. godini, ugovoreno sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za izgradnju dnevnog boravka za starije i slabije pokretne osobe u Maloj Subotici na parceli na kojoj se danas nalazi derutna zgrada bivšeg matičnog ureda. Planirana građevina namijenjena je za dnevni boravak starijih i slabije pokretnih osoba koje privremeno borave kroz dan u objektu dok su njihove obitelji na poslu. Objekt je predviđen kao poludnevni boravak (u trajanju od 10 sati dnevno/ pet dana u tjednu) za maksimalno 50 korisnika. U zgradi za dnevni boravak se osiguravaju osnovne životne potrebe: boravak, prehrana, održavanje osobne higijene, briga o zdravlju, njega, radne aktivnosti i korištenje slobodnog vremena. Vanjski prostor planiran je za aktivno druženje u sportu, cvjetnjaku i voćnjaku. 

3. Puno se ulaže u uređenje svih naselja, a razmišlja se o iskorištenju Trnave!

– Osim kapitalnih ulaganja, puno se ulaže i u ravnomjerni razvoj i uređenje svih naselja. Revitalizirali smo prostor oko nogometnog igrališta u Svetom Križu, uređen je centar Palovca, u planu je uređenje centra Strelca.

U Maloj Subotici predviđeno je uređenje prostora iza škole prema Trnavi te uz Trnavu do Palovca. Predviđena šetnica je prvenstveno osmišljena za sigurniji dolazak djece do škole, ali i za sve rekreativne trkače i pješake kojih ima sve više.

4. Aglomeracija-pusta želja koja nikako da dođe na red

– Najvidljivije uređenje naselja bit će poslije radova na sanitarnoj kanalizaciji aglomeracije Podturen i Podbrest kada će biti sanirana većina cesta. Što se tiče same aglomeracije, projektna dokumentacija će uskoro biti spremna za javnu nabavu, te se nadamo početku radova iduće godine. Samo vođenje projekta je pod upravljanjem Međimurskih voda.

5. Općina je specifična i po romskom naselju Piškorovec u kojem ima podosta problema. Kako se nosite s time?

– U sklopu Općine nalazi se i romsko naselje Piškorovec, slobodne procjene oko 1000 mještana. Problemi postoje i od njih ne bježimo, već se pokušavaju riješiti sa svim mjerodavnim institucijama. Slažem se da dinamika rješavanja nije zadovoljavajuća, ali problem postoji duži niz godina i nije rješiv preko noći. Raduje me što su novoizabrani članovi mjesnog odbora Piškorovec i Vijeća romske nacionalne manjine pokrenuli inicijativu i pokazali želju za promjenama i radom na samom uređenju naselja, tako da se nadam da će se i rješavanje problema ubrzati, jer puno toga možemo sami riješiti i uspostaviti miran suživot ako postoji želja za tim.

6. Gospodarska zona-dovoljna velika ili ima interesa za njeno proširenje?

– Poslali smo zahtjev Ministarstvu državne imovine za darovanjem čestice odmah do Zone poduzetništva radi proširenja iste. Zona je u potpunosti komunalno opremljena te se nalazi u blizini autoceste pa je zasigurno zanimljiva potencijalnim investitorima. Šteta je samo za davno prodane parcele na kojim kupci nisu još krenuli u realizaciju svojih projekata pa sad stoje prazne.

Da bi rasteretili promet iz Zone kroz samo naselje, u planu je izgradnja zaobilaznice, produžetak Obrtničke ulice do državne ceste D3.

7. Što bi još htjeli promijeniti, poboljšati i ostvariti

– Kroz par godina planiramo polako ojačati ulaganja za kulturu i povijesnu baštinu, budući da imamo udruge prepoznate i na državnom nivou, kao što je KUU Zvon. Festival Mostovi folklorne tradicije polako poprima svoju identitet i želja je da postane međunarodnog karaktera te svojevrsni „brend“ Male Subotice. Tražimo adekvatno mjesto za etno zbirku s veoma bogatom etnografskom građom, trenutno postavljenom u prostoru uz Dom kulture. Uz to, planira se i revitalizacija starog mlina u Strelcu u kojem je prošli mjesec dovršena obnova drvenog mosta kao primjera graditeljske baštine.

Ostavi komentar