Razgovarao na mobitel vozeći bicikl pa se tako prevrnuo da je završio u bolnici

Telefoniranje
Ilustracija

Oprezno s mobitelima u vožnji!

U subotu, 9. listopada 2021. godine oko 14,20 sati u Lopatincu, Ulici Ivana Gorana Kovačića dogodila se prometna nesreća u kojoj 28-godišnji vozač bicikla brzinu kretanja nije prilagodio osobinama ceste (zavoj i nizbrdica). Zbog toga je u zavoju na nizbrdici izgubio nadzor nad upravljanjem te se prevrnuo i pao na kolnik. Vozač bicikla je za vrijeme vožnje upotrebljavao mobitel te je na taj način umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

Vozilom hitne pomoći ozlijeđen vozač prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, dok će se ozlijede okvalificirati naknadno.

Iz Policijske uprave međimurske upozoravaju: Usprkos zakonskim odredbama i novčanoj kazni, mnogi vozači i vozačice se niti tijekom vožnje ne odriču razgovora putem mobitela, čitanja SMS poruka, a ponekad se čak upuštaju i u pisanje i slanje SMS poruka. Na taj način direktno ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu.

Naime, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama  propisano je sljedeće: vozač motornog vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom (članak 196. stavak 3.), mobitel se može koristiti za vrijeme vožnje ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke (članak 196. stavak 4.). Za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna.

Ostavi komentar