Ravnatelj bolnice Novinščak: Nismo birali između života i smrti

ispomoć našoj bolnici
Mlada ekipa za ispomoć

U jutarnjoj radijskoj emisiji Izaberi zdravlje Hrvatskog radija, danas je gostovao Tomislav Novinščak, ravnatelj čakovečke Županijske bolnice koji je odgovarao na pitanja o stanju u našoj bolnici.

Što se tiče situacije u bolnici rekao je da ona bez obzira na pritisak zbog povećanog broja oboljelih od korone situacija nije dramatična.

Rekao je da u liječenju zaraženih koronavirusom nedostaju medicinske sestre te je stoga bio primoran tražiti pomoć od resornog ministarstva. Na ispomoć je stiglo 11 medicinskih djelatnika, ali je Novinščak danas još jednom istaknuo da bi dobrodošla pomoć još njih desetak. Iako situacija u bolnici nije jednostavna, naveo je kako su u stanju nositi se sa situacijom.

– Ni u jednom trenutku nismo bili u situaciji da biramo kome ćemo dati respirator, odnosno da biramo između života i smrti, naglasio je ravnatelj Novinščak.

Unatoč naporima medicinskog osoblja, bolnica ipak bilježi i smrtne ishode i to pacijenata koji u prosjeku imaju 80 godina i kronične bolesti.

– Jako je puno pacijenata s vrlo, vrlo teškim i kroničnim bolestima poput srčanih, dijabetesa i ostalih imunokompromitiranih. Nismo primijetili da je smrt povezana sa osobama niže životne dobi, poručio je ravnatelj naše bolnice.

Bolnica trenutno raspolaže sa 23 aparata za oksigenaciju, a na respiratoru je 12 osoba i u ni u jednom trenutku nisu bili popunjeni svi kapaciteti za liječenje najtežih bolesnika, istaknuo je.

Inače, čakovečka bolnica raspolože s blizu 300 kreveta, a trenutačno je za oboljele od koronavirusa na raspolaganju 130.

Ostavi komentar