12.8 C
Čakovec
Utorak, 16 travnja, 2024

Radionica izrade črne pisanice

U ponedjeljak, 26. veljače 2024. godine u Multimedijalnoj dvorani Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec s početkom u 17 sati održala se besplatna radionica izrade črne pisanice. Radionicu je vodila gospođa Biserka Vučenik, jedna od nositeljica priznanja črne pisanice na Listi nematerijalnih kulturnih dobara RH.

Ususret Uskrsu koji ove godine pada već krajem ožujka, danas se u Multimedijalnoj dvorani Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec održala besplatna radionica izrade črne pisanice.

Voditeljica ove zanimljive radionice je gospođa Biserka Vučenik iz Donje Dubrave, koja se ističe kao jedna od nositeljica priznanja črne pisanice na Listi nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Gospđa Vučenik rekla je kako se prilikom restauracije ili rušenja starih kuća često znalo pronaći skrivenih pisanica koje su izgledale tako očuvano kao da su jučer napravljene, čak ih ni miševi nisu dirali. Ovo govori u prilog postojanosti tehnika izrade črnih pisanica kao i očuvanje i upoznavanje baštine.

Njezino stručno vođenje omogućilo je sudionicima da otkriju tajne i tradicionalne tehnike izrade ovog posebnog oblika ukrašavanja pisanica.

 

Galeriju pogledajte ovdje (ČRNA JAJCA)

Črna jajca

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,189FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE