Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske održala je 8. prosinca radionicu pod nazivom Božićna bezglutenska čarolija. Riječ je o petoj i posljednjoj ovogodišnjoj radionici koja je održana u sklopu projekta „Edukacija-izrada bezglutenskih proizvoda“ kojeg sufinancira Općina Strahoninec.
Radionice su namijenjene prvenstveno za oboljele od celijakije jer celijakija je bolest koja za održavanje zdravlja zahtjeva kompletnu promjenu režima života i prehrane. O prehrani bez glutena više žele znati i osobe alergične na gluten te intolerantne osobe. Priprema bezglutenske hrane je kompleksna i specifična jer zahtijeva informiranost o pravilnim namirnicama te vještinu u samoj pripremi. Iz tog razloga Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske održala je radionice na kojima se prikazala priprema dizanih kolača (orehnjača, makovnjača) pite mađarice, štrudle od jabuka s heljdinim brašnom, radila se tjestenina bez glutena i klipići bez glutena.
Na posljednjoj radionici pripremali su tortu od mrkve, rolice s cimetom, prhko tijesto na više načina te kekse s kakao vlaknima i rogač tortice koji su prilagođeni i dijabetičarima, a radila ih je mala Hana koja boluje od celijakije i dijabetesa.
Radionicu je vodila predsjednica Udruge Marija Goričanec, a svoje bezglutenske kolačiće pripremala su i djeca oboljela od celijakije: Hana, Elizabeta, Nikola i Denis. Upoznali su se sa namirnicama koje su deklarirane „bez glutena“ i kao takve sigurne za provođenje doživotne, striktne bezglutenske (medicinski propisane) dijete.
Uz pripremu svojih bezglutenskih slastica svi su se dobro zabavili. Kao nagradu su primili i Pohvalnice za najukusniji bezglutenski kolačić.
Svi prisutni na radionici dobili su recepte te isprobali sve pripremljeno jer mirisima cimeta, klinčića, muškatnog oraščića i rogača ne može se lako odoljeti.
RECEPT:
ROGAČ TORTICE – Bez glutena, jaja, šećera i mlijeka
Sastojci:
½ šalice brašna riže bez glutena
½ šalice brašna heljde bez glutena
½ šalice maslinovog ulja
½ šalice rižinog mlijeka
½ šalice kokos šećera
½ šalice dijetalna vlakna iz kakao ljuske bez glutena
1 šalica brašna rogača bez glutena
3 velike jabuke-naribati
1 pecilni
½ mahune vanilije ili vanili šećer
1 žličica cimeta
1 šalica – 2 dl
Priprema:
Pomiješati prvo suhe sastojke, dodati tekuće sastojke i sve pomiješati, na kraju dodati naribane jabuke, još jednom dobro promiješati.
Puniti u košarice za mafine (malo veće, dođe 12 tortica).
Peći na 180c oko 35 minuta.