Računalo podredio motornoj pili i životu u prirodi

kristijan perlić
Foto: Ivan Šardi

Danas svako malo čitamo ili slušamo o ljudima koji su ostavili svoj uspješan posao u gradu, kupili kuću i imanje na selu, u prirodi te tamo nastavili svoj život u miru, bez svakodnevnog stresa, gužve, užurbanog ritma i mentalnog umora.

Iako se za Međimurje baš i ne bi moglo reći kako se uklapa u tu sliku užurbanosti i gužve, pojedinci se ipak osjete zarobljeni na svom poslu, stišću ih zidovi ureda, kancelarije ili tvorničke hale. Željni su duševnog odmora, friškog zraka te života koji će ih ispunjavati te pružati zadovoljstvo i mir. 

 

Istina, mnogi si to ne mogu priuštiti iz razno-raznih razloga bilo da se radi o materijalnim ili zbog nedostatka doze hrabrosti, a neki će reći i doze ludosti. Reći će mnogi kako je mladima bez obitelji i djece puno jednostavnije, kako oni mogu lakše svoj život preko noći preokrenuti naglavačke i krenuti u sasvim novu životnu avanturu koja nema veze s dosadašnjim načinom života i rada.

Najprije u svijetu IT-a, a onda potpuni preokret

Takvu osobu, Međimurca koji se okrenuo prirodi, životu na svježem zraku s motornom pilom i blatom u ruci pronašli smo u Svetoj Mariji. Radi se o 39-godišnjem Kristijanu Perliću-Peri.

Prepoznatljiv po svojoj dugoj i gustoj bradi, svoj je elegantni uredski život web dizajnera zamijenio gradnjom tzv. zelenih kuća od slame i blata. Elektromehaničar po struci, radio je u svom mladom životu sve i svašta kako u Međimurju, tako i u Austriji. Promijenio je podosta poslodavaca i radnih mjesta, da bi se na kraju skrasio i pronašao u sasvim drugačijem svijetu.

– IT mi je uvijek bio san, započeo je svoju priču Kristijan Perlić. Biti IT-ovac, kompjuteraš to je super zvučalo i još ljepše je bilo raditi i onda skužim da me ured sputava. Što sam duže bio u njemu to sam bio nezadovoljniji.

Iako je, kaže, posao bio super, nije bilo muvinga. Mozak je radio 100 na sat, ali mu je falilo kretanja, fizički napor, čisti i friški zrak, priroda….

To je bila i osnova za traženje nečega novoga, nečega što će nadomjestiti tu prazninu, mjesto gdje će se u potpunosti realizirati. 

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Međimurskih novina koje od petka, 28. prosinca, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja. 

 

Ostavi komentar