FOTO: Prva četiri Međimurca već danas dobivaju pacemaker u čakovečkoj bolnici

Naša čakovečka Županijska bolnica od danas započinje s program implantacije trajnih elektrostimulatora srca (srčanih pacemakera). Radi se postupku koji se do sada nije radio u ŽBČ te se na taj način pruža jedna iznimno važna usluga za skrb pacijenata čime se dodatno podiže razina pružene zdravstvene zaštite u Međimurskoj županiji. Sve je to logični slijed ulaganja u ljude i opremu u okviru Intervencijske kardiologije koja je time otišla korak dalje u pružanju liječničke skrbi.

– Danas ćemo ugraditi trajne elektrostimulatore srca prvim našim pacijentima, s ponosom je rekao Mihajlo Kovačić, voditelj Odjela intervencije kardiologije. Radi se o njih četiri, starije i srednje životne dobi.

Za početak se počinje s ugradnjom klasičnih jednokomornih i dvokomornih elektrostimulatora, a želja je da se ubrzo pacijentima ponudi i mogućnost ugradnje srčanih kardioverter-defibrilatora (ICD). To su uređaju koji osim funkcije elektrostimulacije imaju i mogućnost defibrilacije u slučaju pojavljivanja po život opasnih aritmija te na taj način neposredno spasiti život. 

Navedeno će značajno doprinijeti liječenju kardioloških bolesnika s poremećajima srčanog ritma u ovoj regiji te pacijenti neće trebati ići na ugradnju ovih uređaja u udaljene centre.

– Sam operativni postupak traje oko 30 minuta i pacijent već drugi dan može ići kući, ističe naš doktor Kovačić.

Prema njegovim riječima, mjesečno će se obaviti od 4-6 takvih zahvata.

Uz početak rada programa implantacije trajnih elektrostimulatora srca, također će započeti s radom ambulanta za kontrolu elektrostimulatora.

FOTO: Sanja Heric

Ostavi komentar