Prosvjetari i srednjoškolci i u srpnju u Međimurju povećavali nezaposlenost

prosvjetari
Ilustracija

U prošlom mjesecu opet je malo porasla nezaposlenost, budući da je krajem srpnja u Međimurskoj županiji u evidenciji je bilo 2156 nezaposlenih osoba, prema evidenciji Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Iako je prethodnih mjeseci iz mjeseca u mjesec evidentiran pad nezaposlenosti, u lipnju i srpnju zabilježen je rast nezaposlenosti zbog većeg priljeva novoprijavljenih osoba direktno iz radnog odnosa tijekom lipnja i srpnja iz djelatnosti obrazovanja (199 osoba) i direktno iz redovnog obrazovanja, prije svega srednjoškolaca (173), što je karakteristično za kretanje nezaposlenosti u ljetnim mjesecima svake godine. Takav priljev postepeno se smanjuje do kraja rujna, kada se srednjoškolci zaposle ili upišu na fakultet, a novoprijavljeni direktno iz radnog odnosa iz djelatnosti obrazovanja početkom nove školske godine ponovno zaposle u obrazovnom sektoru.

Stopa registrirane nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za srpanj je 5,0%.

Zbog zaposlenja evidenciju nezaposlenih su napustile 233 osobe. Na temelju radnog odnosa zaposleno je 200 osoba (85,8%), dok su 33 osobe (14,2%) zaposlene na temelju drugih poslovnih aktivnosti: stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, registriranje trgovačkog društva ili obrta, ugovor o djelu, zapošljavanje prema posebnim propisima, itd.).

Ukupno je tijekom srpnja iz evidencije nezaposlenih izašla 391 osoba, što je povećanje u odnosu na prethodni mjesec za 23 postotna boda.

Ostavi komentar