PROSVJED Želim normalan život okupio tisuću prosvjednika s jasnom porukom: Zakon za sve jednako!

Na Trgu Republike u Čakovcu održao se mirni prosvjed Želim normalan život kojeg su organizirali Alen Pancer, Tin Hrgović, a podržala je načelnica Pribislavca Višnja Ivačić.  Ostali govornici prosvjeda bili su načelnik Selnice Ervin Vičević, načelnik Marijan Varga iz Donje Dubrave, Željko Knapić mještanin Pribislavca, Dragan Toljan predsjednik Udruge 1-a Satnije 113 brigade Šibenik i Željko Balog jedan od čelnika romske nacionalne manjine u Pribislavcu.

U uvodnom govoru oko tisuće prosvjednika pozdravio je organizator Alen Pancer. Rekao je kako je dužnost države i institucija da ponude konkretno rješavanje problema s kojim se Međimurje susreće.

-Problem se 20 godina nije rješavao. To je sve produkt ne rada institucija. Problem s romskom nacionalnom manjinom pokušali smo riješiti na sve moguće načine, putem peticija i razgovora, a svi su upoznati s tim problemom. Sva ministarstva, Sabor, svi su upućeni i obaviješteni, ja ih pitam što su oni poduzimali svih ovih godina da na kraju mi moramo doći na ulicu i raditi posao za koji su oni plaćeni, poručio je s govornice organizator Pancer kojeg su prosvjednici podržali velikim pljeskom. 

Dodao je kako ovo nije govor mržnje, te samo žele da u 21. stoljeću imaju normalan život kakav svaki građanin Hrvatske zaslužuje.

Drugi govornik je bio Tin Hrgović koji je poručio kako je ovaj prosvjed dokaz kako samo hrabri i jaki ljudi mogu zajedno promijeniti svijet na bolje.

– Ovdje smo se danas okupili s jednim jedinim ciljem, da nadležnim institucijama pokažemo na katastrofalno, neodgovorno, kriminalno stanje u našem kraju, a koje dolazi od jednog dijela romske manjine, rekao je Hrgović, te dodao kako nije ljudsko pravo da se radi kriminal za koji nitko ne odgovara.

Željko Knapić mještanin Pribislavca ukazao je na svakodnevne probleme s kojima se susreću, od krađa, maltetiranja, kamenovanja kuća, paljenja otpada i glasne glazbe. Te kako se socijalna pomoć troši na sve osim na djecu koja su često zanemarena.

Na govornicu se popeo i Željko Balog jedan od čelnika romske nacionalne manjine u Pribislavcu. 

-Pozdravljam vas u ime samo onih poštenih Roma. Raduje me što niti u jednom trenutku niste pokazali netrpeljivost ili mržnju prema nacionalnom manjini Roma, nego ste ukazali na pojedince koji remete red, rad i mir, kako nas ostalih Roma u naselju tako i Međimuraca. Uvijek na strani većinskog dijela stanovništva i onih poštenih Roma koji rade, privređuju, bore se i skrbe za svoju djecu, ali u romskih naseljima nema više života, kaže Balog.

Na prosvjedu su se pojavili transparenti s porukama Zakon za sve jednako, Želimo miran i dostojanstven život, Svako pravo povlači i odgovornost, Za sigurnost u Međimurju.

Na prosvjed je došla nekolicina pripadnika romske nacionalne manjine, a Dušan Pavić iz naselja u Pribislavcu napravio je transparent: Ne želimo odgovarati za sve Rome koji se ne prilagođavaju prema Zakonu Republike Hrvatske, želim miran život u Međimurju, pa i šire. 

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar