Promocija fantastične novele Zrinski Galie Zinko

U Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja, u petak, 19. travnja 2024. u 18 sati, održana je promocija knjige pod nazivom “Zrinski”, koju je napisala i ilustrirala Galia Zinko. Rođena  Moldavka, a trenutno s boravištem u Međimurju, ovo je njezin prvi književni rad, inspiriran lokalnim krajolikom dvorca Zrinski.

Novela je objavljena pod pokroviteljstvom Grada Preloga, a ulaz na promociju je bio besplatan.

Galia Vladimirovna Zinko, poznata ilustratorica knjiga za djecu i odrasle, svoj je umjetnički put započela 2009. godine. Diplomirala je na Državnoj akademiji za dizajn i likovnu umjetnost u Kharkovu, Ukrajina.

Iz pera i uma autorice i ilustratorice Galije Zinko, rođene Moldavke, stanovnice Ukrajine, na privremenom boravku u Međimurju, dolazi nam oslikana fantastična novela naziva “Zrinski”. Nakladnik izdanja na hrvatskom jeziku je Grad Prelog, a novela je inspirirana lokalnim krajolikom dvorca Zrinski i njegovim povijesnim vladarima. Ovo je Galijin prvi književni uradak. Prvenstveno se bavi ilustracijama za koje redovito osvaja nagrade. Njezine ilustracije mogu se naći na ruskom i američkom tržištu. Napominjemo da se na promociji radi o fantastičnoj pripovijetci koja nije vezana uz povijesne podatke o obitelji Zrinski.

Galia kaže kako ju je dvorac Zrinski oduševio na prvu. -Kad sam stigla u Hrvatsku, živjela sam u Čakovcu te sam tada bila i fascinirana dvorcem, no još više obitelji Zrinski. Bili su to hrabri ljudi, posebno me taknulo saznanje na koji način su skončali te se u meni tada počela rađati ideja o priči o obitelji Zrinski.

Kulturni dio programa izvele su najmlađe članice ansambla “Malinočki” iz udruge Kalinka: Kira Kečkeš, Nikki Kečkeš, Dalia Šestak, Tia Burić, Mia Sabol i Nina Hržić. Dvije međimurske popijevke izveli su članovi KUD-a Žiškovec, Leonardo Reich i Zdravko Belec. Izlaganje Galije Zinko prevodila je kroatistica i nastavnica ruskog jezika po modelu C Kristina Čižmešija Belić iz Preloga.

Galeriju pogledajte ovdje (GALIA ZINKO)

Foto: Mario Golenko

Promocija knjige Galie Zinko

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE