Promjena klime traži prilagođavanje poljoprivredne proizvodnje

kombajn-za-kukuruz
Smanjivat će se površine pod kukuruzom ili će se navodnjavati

Ovoga tjedna u Čakovcu je održana peta po redu poljoprivredna konferencija u organizaciji Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA. Iako je naglasak konferencije bio na isticanju važnosti poljoprivrede u pogledu sigurnosti potrošača, kvalitete hrane te certificiranja proizvoda, dosta vremena bilo je posvećeno klimi, klimatskim promjenama koje utječu, a još više će utjecati na tijek poljoprivredne proizvodnje. 

Sve veći temperaturni ekstremi škode poljoprivredi

Svjedoci smo sve većih temperaturnih ekstrema koji više nisu izolirani slučajevi već se ponavljaju iz godine u godinu i znatno utječu na naše poljoprivrednike, posebno voćare, vinogradare, ratare, povrtlare, cvjećare. I početak ove godine nije izuzetak. 

Konkretno ove godine uopće nismo imali snijega, pa je količina oborina gotovo na minimumu, tla su poprilično suha i predstojeća sjetva će biti teška. Temperature su nam također ekstremne i ne znamo što nas još čeka u ožujku, a onda pogotovo u travnju. Jer čim se temperatura tla podigne i korijen počne sa svojim aktivnostima, biljke će procvjetati.

Naime, svi samo pričaju o eventualnim proljetnim mrazovima koji mogu izazvati velike štete na voćkama, prije svega koštunjičavim vrstama, a kasnije i za jabuku, krušku….

Toga će u budućnosti biti sve više i više i svi će se tome morati prilagoditi.

 – Ali ne samo da će se možda mijenjati rokovi sjetve, kaže naš Siniša Jeličan, doktor biotehničkih znanosti iz Koprivnice i jedan od panelista na konferenciji možda će se mijenjati i kulture. Znači kulture koje smo sijali do sada nećemo moći više uzgajati na našem području. Drugim riječima, mijenjat će se poljoprivredni okoliš.

Više o svemu pročitajte u tjedniku MEĐIMURSKE NOVINE koji od 28. veljače, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja. 

 

 

Ostavi komentar